Backpackersrugzak – reisrugzakken & rugzakken voor backpacking

Ga je backpacken naar Zuidoost-Azië of ga je een lange reis door bijvoorbeeld Canada maken? Het is belangrijk dat je hier een goede rugzak voor kiest. Dit moet een praktische, grote rugzak zijn waar je misschien wel maandenlang uit moet kunnen leven. Daarnaast moet de rugzak natuurlijk ook comfortabel zitten. Vaak ga je per vliegtuig naar je bestemming; daarom is het van belang dat je backpack ook als ruimbagage mee kan. 

Inhoud backpack

Een maandenlange reis door Zuid Amerika is natuurlijk heel wat anders dan drie weken in Australië doorbrengen. Voor het eerstgenoemde heb je namelijk meer spullen en dus een rugzak met een grotere inhoud nodig. Het formaat van je backpack hangt dan ook af van drie factoren: waar je heen gaat, hoe lang je erheen gaat en tot slot je eigen voorkeur. Ga je maandenlang op reis en weet je niet wanneer je terugkomt? Dan is het verstandig om te kiezen voor een erg grote rugzak met een inhoud van rond de 60-70 liter. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg mee hebt. Voor kortere of minder avontuurlijke trips voldoet een backpack met een kleinere inhoud.

goede rugzak voor backpacking

Meerdere toepassingen

Er zijn eigenlijk geen specifieke rugzakken voor backpacking. Wel is het zo dat er bepaalde rugzakken erg goed geschikt zijn voor zulke verre reizen. Vaak zijn dit ook de rugzakken die geschikt zijn voor trekking of zelfs huttentochten. Dit is fijn; als je een goede rugzak uitkiest kun je deze voor verschillende dingen gebruiken.

Draagcomfort en ventilatie

Het kan best zo zijn dat je dagenlang met je rugzak rondloopt. Het is dan fijn als deze, ondanks zijn hoge gewicht, comfortabel zit. Een hoogwaardig draagsysteem helpt hierbij. Dit is een ‘systeem’ dat ervoor zorgt dat het gewicht van je rugzak goed verdeeld wordt om jouw schouders zo min mogelijk te belasten. Daarnaast hebben rugzakken geschikt voor reizen ook een stevige heupgordel; hierdoor hangt het gewicht van de backpack minder op je schouders en meer op je heupen.

Ook is het belangrijk dat de rugzak goed ventileert. Zo wordt er voorkomen dat je snel een warme, bezwete rug krijgt. Dit is helemaal fijn als je naar een warm oord gaat, zoals Azië of Afrika.

welke rugzak voor backpacken

Eigenschappen

Waar moet je nog meer op letten als je een reis rugzak koopt? Het is handig als een rugzak een aantal extra’s heeft die jouw reis gemakkelijker maken. Denk hierbij aan bevestigingsriemen, extra vakken, een beveiligingsvak en compatibiliteit met een drinksysteem.

Waaruit kun je kiezen?

Er zijn veel uiteenlopende soorten rugzakken die geschikt zijn voor backpacking. Welke voor jou ideaal is komt aan op een aantal factoren. Er zijn een aantal merken die bekend staan om hun hoogwaardige afwerking en betrouwbaarheid. Dit zijn de backpacks van The North Face, Lowe Alpine, Gregory, Deuter en Osprey. Als je dus niet weet waar je moet kijken, dan kun je het beste beginnen bij deze merken.