Bergwandelrugzak gezocht? Zo kies je de juiste!

Op zoek naar een bergwandelrugzak? Dan moet je natuurlijk wel een geschikte hebben. Maar wat moet je precies zoeken in een bergwandelrugzak? En hoe verschilt een rugzak voor bergwandelen van andere rugzakken? Wat is de beste rugzak voor bergwandelen? We leggen het hier allemaal uit. 

Hoe groot moet een bergwandelrugzak zijn?

Alle benodigde spullen mee kunnen nemen is van cruciaal belang — helemaal in de bergen. Daarom moet jouw toekomstige bergwandelrugzak groot genoeg zijn, ofwel voldoende inhoud hebben, om alle benodigde uitrusting mee te nemen. Denk hierbij aan eten, drinken, kleding (fleece, softshell, regenjack, et cetera), een noodsetje, EHBO-kit en (optioneel) spullen voor een overnachting. Hoeveel en welke uitrusting je precies meeneemt hangt natuurlijk af van je ervaring, specifieke situatie en de wandeling zelf. 

hoe groot is een bergwandelrugzak

Minstens 15 liter

Een wandelrugzak voor in de bergen heeft een minimale inhoud van 15 liter. Deze ruimte heb je simpelweg nodig om de eerder genoemde spullen mee te nemen. Let op: 15 liter is het absolute minimum. Voor een bergwandeling van een dag of dagdeel volstaat een rugzak met een inhoud van 15 tot 25 liter, maar dit is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden, de wandeling en de ervaring van de wandelaar. Bij kouder of natter weer (= meer kleding) en langere tochten (= meer eten en drinken) is een grotere rugzak nodig, bijvoorbeeld van 30 liter

Is de bergwandeling inclusief overnachting? Dan kun je kijken naar een grotere trekkingrugzak (minstens 60 liter) of huttentocht rugzak (30 liter – 55 liter). 

Let op! Groter is niet altijd beter

Vraag je aan een ervaren berggids waar hij Nederlandse bergwandelaars aan herkent, dan is de kans groot dat ‘ie antwoordt met “de grote rugzakken!”. Inderdaad, Nederlanders staan er stiekem om bekend dat we een te grote rugzak meenemen de bergen in. Het is van belang om te realiseren dat een grotere bergwandelrugzak niet altijd beter is. Een grotere rugzak betekent immers ook dat je meer gewicht de berg op moet sjouwen. Kies daarom een exemplaar dat ruimte biedt aan de spullen die je nodig hebt en niet meer. 

Rugzak voor bergwandelen en hiken

Draagsysteem & draagcomfort

Met je toekomstige bergwandelrugzak ga je waarschijnlijk niet enorm grote en zware ladingen dragen. Desondanks is het draagsysteem van de tas belangrijk, of in ieder geval een stuk belangrijker dan voor bijvoorbeeld een normale wandelrugzak of dagrugzak. Het draagsysteem heeft immers invloed op het draagcomfort, aangezien het ervoor zorgt dat je het gewicht van de rugzak niet alleen met je schouders draagt, maar ook met je benen.

Het draagsysteem van een rugzak bestaat uit de volgende onderdelen:
 • rugpand (eventueel verstelbaar en verstevigd)
 • schouderriemen (eventueel gepolsterd)
 • borstriem
 • heupriem (eventueel gepolsterd)

Rugzakken voor bergwandelen hebben een bescheiden draagsysteem

Veel bergwandelrugzakken hebben slechts een bescheiden draagsysteem met een licht verstevigd rugpand, gepolsterde schouderbanden, een klein borstriempje en een licht gepolsterde heupriem. Dit is doorgaans voldoende voor de rugtassen met een beperkte inhoud (30 liter en minder). 

De grotere, zwaardere modellen hebben een luxer, comfortabeler en in sommige gevallen zelfs verstelbaar draagsysteem en rugpand. Hierdoor draag je de last gemakkelijker, wordt je rug beter geventileerd en kan je de bergwandelrugzak helemaal naar wens afstellen. 

Bergwandelrugzak voor dames

Wat zijn de eigenschappen van een goede bergwandelrugzak?

Wat moet je allemaal precies zoeken in een rugzak voor bergwandelen? We zetten de belangrijkste op een rijtje: 

1. Bevestigingsmogelijkheden voor wandelstokken

Veel bergwandelaars maken gebruik van wandelstokken of, erg laat of vroeg in het seizoen, een pickel. Om deze reden zijn veel rugtassen voorzien van handige bevestigingen voor wandelstokken en/of pickels. 

2. Niet te zwaar

Een te zware bergwandelrugzak kost je onnodig veel moeite en energie. Al dit extra gewicht moet je namelijk op je eigen kracht de berg op en af tillen. Kies daarom een rugtas die over alle features en eigenschappen beschikt die je zoekt en niks meer. 

3. Robuust en betrouwbaar

Een rugtas voor bergwandelen moet tegen een stootje kunnen. Je zult ‘m namelijk waarschijnlijk regelmatig langs rotsen schrapen op krappe bergpaadjes, op de grond leggen, noem maar op.  

4. Comfortabel

Er is weinig zo vervelend als een rugzak die niet lekker zit. Dit gaat ook op voor een bergwandelrugzak. Zorg er daarom voor dat je een rugzak kiest die echt lekker zit. Veel bergwandelingen duren vaak behoorlijk lang. Een niet comfortabel zittende rugzak kan het wandelplezier dan behoorlijk verpesten.

5. Waterdichte bergwandelrugzak of met regenhoes

Tijdens het bergwandelen ligt een flinke regen- of onweersbui altijd op de loer. Het is daarom belangrijk dat een bergwandelrugzak waterdicht is of uitgerust is met een regenhoes. Waterdichte rugzakken voor bergwandelen zijn meestal wat duurder, terwijl andere modellen vaak standaard zijn uitgerust met een regenhoes. Is dit niet het geval, dan zijn er diverse regenhoezen los verkrijgbaar voor een schappelijke prijs. 

regenhoes voor bergwandelrugzak

6. Watercompartiment voor CamelBack

Veel wandelaars maken gebruik van een CamelBack waterblaas om tijdens het wandelen te drinken. Ben jij hier een van of overweeg je dit? Dan doe je er verstandig aan te kiezen voor een rugzak die uitgerust met een speciaal voor je waterblaas.

De beste bergwandelrugzakken

In de markt voor een bergwandelrugzak? Dan vraag je je vast af welke jij moet hebben. Helaas kunnen we hier niet zomaar antwoord op geven. Welke bergwandelrugzak ‘de beste’ is hangt namelijk af van het beoogde gebruik en je persoonlijke voorkeuren. De onderstaande bergwandeltassen kunnen we in ieder geval van harte aanraden: 

 • Rab / Lowe Alpine Airzone Active 18
 • Rab / Lowe Alpine Aeon 27
 • Mammut Lithium 30
 • Vaude Jura 24
 • Bergans Vengetind 22
 • Osprey Skarab 30
 • Osprey Sirrus 24

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de inhoud van een bergwandelrugzak?

De inhoud van de rugzak hangt af van het beoogde gebruik. Je hebt minimaal een rugzak van 15 tot 20 liter nodig en in veel gevallen is voor een dagtocht in de bergen een rugzak van 25 tot 30 liter nodig. Voor langere tochten, zoals een trekkingtocht of huttentocht, is een rugzak met een grotere inhoud noodzakelijk. 

Is er een verschil tussen een bergwandelrugzak voor heren en dames?

Sommige merken verkopen inderdaad rugzakken voor bergwandelen specifiek voor dames en heren. Deze verschillen met name op elkaar op gebied van draagsysteem en draagcomfort. Rugzakken voor dames hebben bijvoorbeeld een wat korter rugpand en anders gevormde schouder- en heupbanden. Daarnaast is ook de kleurstelling vaak anders. 

Wat is de beste rugzak voor bergwandelen?

Ook dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en beoogde gebruik. Wat voor de een de ideale rugtas is, is voor de ander mogelijk drie keer niks. Wel is het zo dat modellen van bepaalde merken, zoals Fjällräven, Deuters, Lowe Alpine en Osprey, erg populair zijn en goed aangeschreven staan.

Waar koop je een goede rugzak voor wandelen in de bergen?

Bij je favoriete outdoorwinkel, online of fysiek. Het voordeel van online een bergwandelrugzak kopen is het gemak en de doorgaans lagere prijs. Bevalt de rugzak niet, dan kun je deze altijd nog retourneren.