Reisrugzak

Een reisrugzak is een goede keus als je comfortabel en flexibel wilt kunnen reizen, en veel spullen mee wilt nemen en zonder dat het je rug opbreekt. Er zijn verschillende soorten reisrugzakken. Welke rugzak het best bij jou en jouw reis of vakantie past, hangt af van verschillende factoren.

Waarom een reisrugzak?

Een reisrugzak is een rugzak die speciaal is toegesneden op het reizen. Je kunt veel gewicht meenemen, maar tegelijkertijd ook licht en bewust reizen. Een reisrugzak voorkomt rugklachten en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Vaak heeft zo’n tas verschillende vakken en compartimenten om je spullen goed te scheiden. Je hebt hiermee compleet je handen vrij. Om het reizen zo comfortabel mogelijk te maken, zijn zulke tassen vaak uitgerust met gewatteerde schouder- en heupbanden en een stevige rug. Zo blijft alles netjes zitten en ben je niet compleet uitgeput na een middagje wandelen.

reisrugzak vliegtuig vakantie

Soorten en maten rugzakken

Je kunt kiezen uit verschillende soorten reisrugzakken. Voor elk doel is een aparte rugzak te vinden. Welke het best bij jou past, qua soort en inhoud, hangt af van wat je ermee gaat doen en hoeveel spullen je mee wilt nemen.

Rugzak voor handbagage

Een rugzak voor handbagage is handig in het vliegtuig. Een dergelijke rugzak is licht van gewicht, niet al te groot en gemakkelijk mee te dragen. In het vliegtuig mag je deze tas gewoon bij je houden; het hoeft niet in het ruim. Controleer voordat je vliegt of er voor jouw vliegtuigmaatschappij geen specifieke afmetingen gelden. Zo voorkom je teleurstellingen. Een rugzak voor handbagage is ook prima voor een weekendje weg.

Rugzak voor backpacken

Een rugzak voor backpacken ziet er al heel anders uit dan een rugzak voor handbagage. Je hebt bij een rugzak voor backpacken meerdere vakjes waar je spullen in op kunt slaan. Ook heeft zo’n rugzak veel mogelijkheden om er van alles aan te bevestigen, zoals slaapmatjes en drinkflessen. Vaak is deze rugzak ook iets groter. Je kunt deze niet zomaar meenemen in het vliegtuig, maar hebt wel alle spullen bij de hand die je nodig hebt.

Rugzak voor wandelen

Als je gaat wandelen, wil je natuurlijk licht reizen. Het is niet fijn om voortdurend veel gewicht mee te moeten dragen. De tas moet wel stevig zijn, want anders drukt het gewicht op je nek en je schouders. Een rugzak voor wandelen heeft dan ook gewatteerde banden, een stevige rug en een goede verdeling van je spullen. Je kunt er niet álles in kwijt, maar de absolute benodigdheden kun je zeker meenemen.

Rugzak met wieltjes/trolleys

Wil je kunnen wisselen tussen een rugzak dragen en je tas meenemen zonder deze op je rug te hebben? Kies dan voor een rugzak met wieltjes of voor trolleys. Het is een multifunctionele tas die je ook als koffer kunt gebruiken. De tas heeft zowel schouderbanden als wieltjes en een trekstang. Wissel je van gebruiksvorm, dan zijn de wieltjes of schouderbanden makkelijk weg te werken. Op deze manier ontlast je je rug wat meer. Bovendien kun je er zo mee in het vliegtuig; vaak zien maatschappijen dit soort tassen als handbagage.

Reis rugzak backpacken Thailand

Waar op letten bij aanschaf reisrugzak?

Wanneer je een reisrugzak wilt kopen, kun je met een aantal zaken rekening houden. We zetten de belangrijkste eisen om te vergelijken op een rij.

Kwaliteit van de materialen

De kwaliteit van de materialen is erg belangrijk. Je wilt immers dat een reisrugzak lang meegaat. Zie het daarom als een langetermijninvestering. Een reisrugzak van een goede kwaliteit is bovendien comfortabeler. Kijk goed naar de kwaliteit van de ritsen en naar de rugsteun.

Draaggemak

Ga je een reisrugzak kopen? Dan is het nog best belangrijk dat je deze past. Loop thuis of in de winkel even met de rugzak rond. Zo voel je of het draaggemak in orde is en of de tas een goede pasvorm heeft. Het is handig als je de rugzak makkelijk kunt verstellen met de heup- en schouderbanden.

De bedoeling is dat je een goede steun hebt op je heupen en dat het gewicht op je schouders ontlast wordt. Hoe strakker je de banden aantrekt, des te stabieler de tas zit.

Het gewicht

Wil je gaan reizen, dan wil je natuurlijk geen zware tas meenemen. Een reisrugzak mag eigenlijk niet meer dan 20 tot 25 procent van je eigen lichaamsgewicht wegen. Meer is oncomfortabel om te tillen. Vaak zit je ook nog met een ander probleem: vaak mag je in het vliegtuig niet meer dan 23 kilogram meenemen. Goed om rekening mee te houden bij de aanschaf.

De prijs

Wat mag een reisrugzak ongeveer kosten? De meeste reisrugzakken variëren in prijs tussen de 100 en de 350 euro. Duurder is niet per se beter en goedkoper is niet per se slechter. Kijk vooral goed naar je wensen en eisen en bepaal op basis daarvan welke concessies je wilt doen. En natuurlijk is profiteren van actuele aanbiedingen altijd een goed idee.

rugzak vliegvakantie formaat gewicht prijs

Hoe groot moet een reisrugzak zijn?

De grootte van je rugtas bepaalt hoeveel je mee kunt nemen. Dat is niet onbeperkt, want hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder de tas op je rug zal zijn. Voor de meeste mensen is het fijn een kleine backpack of een normale backpack te gebruiken. Een grote rugtas kun je het best voor uitzonderingen gebruiken. Welke rugtas bij jou past, hangt ook af van je lengte. Langere mensen kunnen een grotere rugzak gebruiken, terwijl kleinere mensen beter een kleine backpack kunnen meenemen.

Kleine backpack

Een kleine rugzak heeft een inhoud van 30 tot 40 liter. Je kunt deze rugtas het best kiezen als je weinig spullen meeneemt of als je niet zo lang op reis gaat. Ook als je in een warm gebied gaat wandelen, kun je het best licht reizen.

Normale backpack

Wie een aantal maanden wil backpacken, kan het best kiezen voor een wat grotere reisrugtas, met een inhoud van 40 tot 70 liter. Dat is precies het goede formaat: niet te klein, maar ook niet te groot. Alle spullen die je bij je wilt hebben, heb je bij de hand. Maar ook met zo’n reisrugzak moet je keuzes maken over wat je wilt meenemen, maar voorkom je gelukkig ook weer dat je te veel meeneemt.

Grote backpack

Alles meenemen wat je maar wilt? Dat kan met een echt grote reisrugzak van 70 tot 100 liter. Die zijn ook ideaal voor lange reizen, meerdaagse kampeertochten en backpacken naar koude gebieden. In zo’n grote reisrugzak passen onder meer dikke kleren en spullen. Overigens heeft zo’n grote rugzak wel een nadeel: er kan veel in, maar al dat gewicht moet je wel mee tillen. Let dus goed op het draagcomfort!

rugzak voor treinreis interrail