Wat is de beste schoolrugzak?

Ben je op zoek naar een goede schoolrugzak? Dan is het goed om te kijken welke rugzak het beste bij jou past. Er zijn bij het kopen van een rugtas voor school best wat dingen waar je rekening mee moet houden. Kies je het best voor een kleine of een grote schoolrugzak? Moet die rugzak voor school ook een vak voor een laptop of tablet hebben? Wanneer zit je rugtas goed? Wat mag een schoolrugzak wegen en hoe pak je deze handig in, zodat je aan het einde van de dag niet met een kromme of zere rug loopt?

Hoe groot moet een schoolrugzak zijn?

Misschien vraag je je af hoe groot een schoolrugzak moet zijn. Dat hangt vooral af van hoeveel spullen je mee wilt nemen. Misschien werkt jouw school al veel meer digitaal. Dan is het vooral belangrijk dat er een tablet of een laptop in je tas past. Werkt jouw school nog meer met boeken, dan is ook het draagvermogen van de tas heel belangrijk. We leggen je per soort rugzak uit waar deze voor bedoeld is.

schoolrugzak basisschool print

1) Kleine schoolrugzak

Een kleine schoolrugzak is een rugtas van 10 t/m 20 liter. Deze kun je het best kiezen als je je boeken die je niet nodig hebt in je kluisje gooit, of als je een paar rustige dagen hebt met maar een paar uurtjes les. Ook als je school vooral digitaal werkt, heb je aan een kleine schoolrugzak genoeg ruimte. Ze zijn compact, maar hebben wel allerlei extra vakjes voor een rekenmachine, voor je pennen en sleutels.

Tegenwoordig houden veel fabrikanten er rekening mee dat je vooral op de computer of tablet werkt. Daar is dan ook een apart vak voor gemaakt. Op die manier kun je veilig je kostbare digitale apparaten vervoeren.

2) Middelgrote schoolrugzak

Wanneer je schooldagen wat langer zijn of als je school nog niet geheel digitaal werkt, heb je waarschijnlijk een middelgrote schoolrugzak nodig. Dit is een rugtas van 21 t/m 30 liter. Het is het meest voorkomende formaat. De tassen hebben genoeg ruimte, maar zijn niet te groot. Bij een middelgrote schoolrugzak vind je vaak meerdere kleine vakjes. Op die manier hoef je niet op zoek naar een pen of naar je sleutels. Je kunt er genoeg boeken in kwijt, zonder dat je je een breuk tilt. Voor de meeste scholieren voldoet een middelgrote schoolrugtas.

3) Grote schoolrugzak

Een grote schoolrugzak heb je nodig als je school bijna niet digitaal werkt, of als je veel spullen mee te nemen hebt. Denk aan mapjes, een laptop, een extra dik woordenboek en gymspullen. Een rugzak van het formaat ‘groot’ is zo’n 31 t/m 40 liter. Wanneer je voor dit formaat kiest, moet je weten dat het niet erg goed is voor je rug. Let daarom bij de keuze voor dit type rugtas goed op: is er een borstriem, en heeft hij goed gepolsterde schouderbanden? Daarmee zorg je ervoor dat de tas comfortabel zit. Rugventilatie is ook fijn. Anders staat bij het fietsen al snel het zweet op je rug.

rugzak middelbare school rugzak beste

Welk gewicht mag een schoolrugzak hebben?

Het ideale maximale gewicht voor een rugtas is 10 procent van je eigen lichaamsgewicht. Nu moeten we ook eerlijk zijn: bij veel kinderen komt het voor dat het gewicht van de rugtas een derde van het eigen lichaamsgewicht is. En dat is helemaal niet goed voor je gezondheid. Je kunt er flink rugpijn van krijgen en er krom van gaan lopen. Waarschijnlijk krijg je ook pijn in je schouders als je zo’n zware rugzak draagt. Dat wil je natuurlijk niet. Neem dus alleen mee wat je echt nodig hebt.

Zorg er ook voor dat je je rugtas neerzet wanneer dat kan. Houd hem niet de hele pauze op je rug, maar zet ‘m rustig naast je neer. Wanneer je je tas weer oppakt, kun je dit het beste doen door door je knieën te gaan. Het is belangrijk dat je de tas draagt waar het hoort: op je rug. Zorg ervoor dat deze goed zit, zodat je geen pijn aan het bovenlichaam krijgt.

Wat is het beste materiaal voor een schoolrugzak?

Kies je voor een schoolrugzak, dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar de kwaliteit van de materialen. Je wilt immers wel kiezen voor een stevige rugtas, die niet zomaar doorscheurt en waar goede ritsen in zitten. De meest voorkomende materiaalsoorten zijn nylon en polyester, of een combinatie daarvan. Het fijne van deze materialen is dat ze vormvast zijn. Oftewel: je rugzak zakt niet zomaar uit. Een ander voordeel is dat het makkelijk schoon te maken is, en ook waterafstotend. Ideaal voor in Nederland, waar het toch best vaak regent.

Je kunt ook kiezen voor leren rugzakken. Een leren rugzak gaat meestal lang mee. Daarom noemen we het ‘een duurzaam materiaal’. Leer ziet er bovendien vaak mooi uit. Maar je moet het wel goed onderhouden, met ledervet of bijenwas. Er zijn ook rugzakken van canvas, linnen en katoen. Deze materialen zijn allesbehalve waterafstotend en nemen ook erg snel vuil op. Deze materialen moet je sowieso regelmatig inspuiten met een waterafstotende spray.

Waterdicht

Ongeacht het materiaal moet je je rugtas regelmatig met een onderhoudsmiddel behandelen om hem goed waterafstotend te houden. Maar ook rugzakken die waterafstotend zijn, zijn nog niet echt waterdicht. Een regenhoesje kan daarom geen kwaad als je langere tijd in de regen moet lopen of fietsen. Zo’n regenhoesje houdt je rugzak ook schoner.

schoolrugzak design

Uitstraling van een rugtas

Zoals we al zeiden, ziet leer er vaak mooi uit. Maar misschien is het niet helemaal de look waar je naar op zoek bent. Misschien houd jij juist meer van felle kleuren, printjes of juist een neon-achtige rugtas. Welke uitstraling je ook mooi vindt, bij de meeste winkels vind je precies wat jij mooi vindt. Effen, of met een mooie print, er is keus genoeg. Kies voor een rugtas met stippen, bloemen, camouflage of met een cartoon. Of ga voor simpele strepen of een tekst. Bij sommige winkels kun je je rugtas zelfs een persoonlijk tintje geven. Hoe cool is dat wel niet?

Wanneer zit je rugtas goed?

De rugzak zit goed als deze vlak op je rug zit. Net boven je bekken en net onder de schouders. Kies voor een tas met een schouderband van ongeveer 4 centimeter breed. De schouderbanden moeten goed opgevuld zijn, om de druk op je schouders op te vangen.

Rugtassen zitten goed als het gewicht gelijkmatig is verdeeld over je schouders, rug en heupen. Zo voorkom je dat je het tijdens het lopen al het gewicht op één kant draagt. Het is belangrijk dat je rechtop kunt staan en recht vooruit kunt kijken. Op die manier verminder je pijn in je nek. Je merkt op die manier ook het minst van het gewicht dat je meedraagt in een rugzak.

Schoolrugzak Kanken Fjällräven

De functionaliteiten van een schoolrugzak

Een schoolrugzak heeft verschillende functionaliteiten die je kunt gebruiken om er comfortabel mee te fietsen of te lopen. Let goed op deze dingen.

Gepolsterde schouderbanden

Kies voor een rugzak met gepolsterde schouderbanden. Dat zijn de riemen, die over de schouders gaan. Daarvan is het wel zo prettig als die met een zacht materiaal gevuld zijn. De schouderriemen moeten ook voldoende verstelbaar zodat je rugtas prettig en tas stabiel zit. Let bij het kopen van een rugzak op de bevestiging aan de bovenzijde van de schouderbanden. Daar laat de sterkte wel eens te wensen over, en voor je het weet moet je met de rugzak naar de kleermaker of schoenmaker om hem te laten repareren.

Stevig rugpand

Tassen die zitten als slappe zakken, zijn ontzettend slecht voor je rug en voor je houding. Je gaat erdoor voorover lopen en je voelt ieder boek door het rugpand heen tegen je rug duwen. Dat is allesbehalve prettig. Een stevig rugpand zorgt er ook voor dat de vorm van je tas beter bewaard blijft. Dat zit veel prettiger en is ook beter voor je rug. Je wilt immers niet als je 16 bent al een abonnement bij de fysiotherapeut hebben….

Borstriem

Eerlijk is eerlijk: veel kinderen vinden een borstband echt gigantisch lelijk. Je ziet er een beetje uit als een avonturier met zo’n ding. Maar zet je trots even opzij en kijk toch eens naar een goede borstband. Een borstband zorgt namelijk voor een goede houding. En geloof het of niet, maar je kunt deze zelf laten bedrukken, zodat je tas een stuk cooler wordt.

Een borstriem verbindt de schouderbanden van de rugzak met elkaar. Zo blijft je tas ook beter zitten, wat vooral op de fiets erg prettig is. De schouderriemen ’trekken’ dan ook wat minder. Bij een goede rugzak is de borstriem ook in hoogte verstelbaar. Het is zeker voor meisjes heel belangrijk om uit te proberen of deze band goed zit. En houd er op de fiets rekening mee dat je dan meer voorovergebogen zit, waardoor de riem wat hoger uit komt, wat niet altijd even comfortabel zit.

rugtas voor school zwart stoer

Hoe pak je je schooltas georganiseerd in?

Hoe je je tas inpakt, is heel belangrijk. Probeer het gewicht zo goed mogelijk te verdelen. Vaak hebben de iets duurdere rugzakken meerdere vakken, zodat je je spulletjes netjes kunt opbergen en zodat er geen spullen gaan schuiven. Let wel op: hoe meer vakken, hoe meer spullen je kunt meenemen. Verleidelijk om alles vol te stoppen, maar dan krijg je wel meer gewicht op je rug. Bedenk je daarom van tevoren of je al die spullen wel echt nodig hebt. Neem alleen mee wat je de volgende dag op school echt nodig hebt. Het is een goed idee alvast ‘s avonds je tas in te pakken, zodat je klaar bent om te gaan.

Het is ook een goed idee een paar boeken op school te laten, voor zover dat uiteraard kan want er bestaat ook nog zoiets als huiswerk. Laat de boeken die je niet gebruikt in je kluisje liggen op school. Dan pak je ‘s morgens vroeg, bij aankomst op school, de boeken uit je kluisje die in je tas moeten voor die dag. Heb je een vak gehad? Zet het boek weer terug in je kluisje. Zo ga je steeds met een lekker lichte rugzak door het schoolgebouw heen en heb je minder kans op pijn aan je rug, nek en schouders.

schoolrugzak