Wandelrugzak kopen? Dit moet je weten!

Een goede wandelrugzak is ideaal om tijdens het wandelen jouw spulletjes mee te nemen. Maar wat is de beste rugzak om mee te wandelen? Welke dingen bepalen wat voor jou een goede wandelrugzak zou zijn, of zelfs de beste? Onderstaand vertellen we alles over wandelrugzakken.

Is een goede wandelrugzak echt nodig?

Tijdens de kortere wandelingen komt dat nog niet zo nauw. Maar voor de langere wandeltochten is een goede wandelrugzak bijna noodzakelijk voor een aangename wandelervaring. Een goede rugzak is een rugzak die voor jou en jouw doel geschikt is. Zo’n rugzak biedt niet alleen ruimte voor alle spullen die je onderweg nodig hebt, zoals regenkleding, eten, drinken, wandelkaart en je camera. Een goede wandelrugzak draagt ook gewoon veel prettiger dan een normaal rugzakje. Onderstaand geven we je de nodige informatie en tips om de beste wandelrugzak te kiezen en kopen.

Hoe groot moet een wandelrugzak zijn?

Deze vraag wordt veel gesteld, en de inhoud van een rugzak is natuurlijk erg belangrijk. Niet iedere wandelrugzak is even groot. Daarom wordt er vaak gevraagd of een wandelrugzak een inhoud van 10, 15, 20, 25, 30 of zelfs 40 liter zou moeten hebben.

In principe zijn wandelrugzakken gemaakt voor korte tochten die niet langer dan een dag duren, zogenaamde dagtoeren. Vandaar dat ook wel de naam dagtoerrugzak wordt gebruikt. Een wandelrugzak is vaak eenvoudig en licht en heeft een relatief klein volume van ongeveer 12 tot 25 liter.

Als je wat langere wandelingen wilt gaan maken neem je vaak ook wat meer spullen mee. Dan is het handiger om een wat grotere rugzak te kiezen. Als je een wandelrugzak wilt kopen is het daarom verstandig om goed na te denken over de tochten die je er mee wilt gaan maken en wat je tijdens die wandelingen mee wilt nemen. Uiteraard is de keus ook nog heel persoonlijk. Er zijn mensen die de rugzak liever precies groot genoeg kiezen terwijl anderen liever wat extra ruimte willen.

Een wandelrugzak met een inhoud van 15, 20 of 25 liter is groot genoeg voor de meeste wandeltochten

Mensen die liever niet al te veel spullen mee willen nemen, hebben doorgaans genoeg aan een wandelrugzak met een volume van ongeveer 15 liter. Wie zaken als een grote camera, een picknickkleedje of zwemspullen mee wil nemen, zal beter naar een rugzak van ongeveer 25 liter kunnen kijken. De meeste wandelrugzakken hebben een inhoud van om en nabij de 20 liter. Zo’n rugzak is voor de meeste wandelaars echt wel groot genoeg.

wandelrugzak met draagsysteem, riemen voor meer comfort, ventilatie tijdens wandelen. Met zijvakken

Welk nut heeft het draagsysteem van een rugzak?

De meeste rugzakken hebben een verstelbare borstriem, die de schouderbanden met elkaar verbindt. Hiermee kun je precies instellen hoe de druk van deze riemen over de schouders wordt verdeeld. Dat draagt in hoge mate bij aan het draagcomfort. Er zijn ook rugzakken die een stukje verder gaan, die hebben namelijk een draagsysteem. Dat geldt ook voor veel wandelrugzakken. Die zijn uitgerust met een verstevigde rugzijde, bredere schouderbanden, een gepolsterde heupriem en diverse verstelmogelijkheden.

Verstelbaar

Die verstelmogelijkheden verschillen per rugzak. Er zijn zelfs rugzakken waarbij je de lengte van het rugpand kunt verstellen. Een draagsysteem zorgt ervoor dat het gewicht van je rugzak zo goed mogelijk wordt verdeeld en niet alleen je schouders belast. Een deel van het gewicht wordt dan gedragen door de bredere, gepolsterde heupriem. Daarnaast kan zo’n draagsysteem ook voor een betere ventilatie van je rug zorgen. Dat zorgt er voor dat je minder last van transpiratievocht op je rug hebt, al valt dat nooit helemaal uit te sluiten.

Meestal alleen een eenvoudig draagsysteem

Omdat wandelrugzakken alleen voor dagtochten zijn gemaakt en dus relatief klein zijn, worden ze dus ook niet erg zwaar beladen. Daarom zijn wandelrugzakken over het algemeen niet voorzien van een uitgebreid draagsysteem. Veel wandelrugzakken hebben zelfs een heel erg eenvoudig uitgevoerd draagsysteem, bestaande uit gepolsterde schouderriemen en een zacht rugpand. Ook de heupriem, die bij grotere rugzakken vaak wordt gebruikt om een deel van het gewicht mee te dragen, is bij wandelrugzakken doorgaans heel eenvoudig en vaak ook niet gepolsterd. De meest eenvoudige wandelrugzakken hebben helemaal geen heupriem.

Denk aan het gewicht!

Wie er prijs op stelt kan wel degelijk een wandelrugzakje met een wat uitgebreider draagsysteem vinden. Zo’n systeem weegt echter ook meer en maakt de rugzak dus ook wat zwaarder. Omdat ieder grammetje wel op de rug moet worden meegenomen kiezen veel mensen toch voor een eenvoudiger, lichtgewicht wandelrugzak. De allerlichtste wandelrugzakjes wegen ongeveer 500 gram terwijl de luxere modellen meer dan een kilo kunnen wegen.

goede wandelrugzak wandelen wandeling kinderen

Welke functionaliteiten heeft een wandelrugzak?

Veel wandelrugzakken hebben de nodige extra’s om het gebruik ervan makkelijker te maken. Hierbij kun je denken aan bevestigingslussen voor je wandelstokken, een geïntegreerde regenhoes en extra zijvakken. Ook een vak bovenop de klep kan handig zijn. Dit kun je immers gebruiken zonder dat je de hele rugzak moet openen. Ook vakjes voor je zonnebril en/of sleutels en portemonnee kunnen handig zijn. Sommige rugzakken hebben ook vakjes aan de heupriem. De bevestigingslussen zijn niet alleen ideaal voor Nordic walking stokken of normale trekkingstokken. Als je creatief bent kun je deze lussen ook voor andere dingen gebruiken, zoals een statief voor je camera, een hengel of paraplu.

Regenhoes

Niet alle rugzakken zijn waterdicht. Een geïntegreerde regenhoes is ideaal wanneer je een bui kan verwachten. Zo houd je je rugzak en inhoud lekker schoon en droog. Bovendien kun je die nooit vergeten of kwijtraken. Uiteraard zijn er ook losse regenhoezen voor rugzakken te koop.

Zijvakken

De extra zijvakken spreken voor zich: hierin kun je extra bagage meenemen of een drinkfles opbergen. Maar er zijn nog veel meer extra’s die het gebruiksgemak van de rugzakken verhogen. Dit zijn bijvoorbeeld een extra vak voor je drinksysteem, een verborgen vakje voor je portemonnee, een clip voor je sleutelbos of extra bevestigingspunten voor nog meer bagage.

Drinksysteem

Bij georganiseerde wandeltochten nemen of hebben mensen niet altijd de tijd om voldoende pauzes te nemen. Dan kan een rugzak met een drinksysteem handig zijn. Een rugzak met een drinksysteem heeft een extra vak aan de rugzijde voor een ‘waterzak’. Vanuit deze waterzak loopt een slangetje langs een van de schouderbanden. Dit slangetje kun je naar je mond toe trekken zodat je tijdens het lopen kunt drinken.

goede wandelrugzak hiken wandeling wandelen beste advies

Welke soorten wandelrugzakken zijn er?

Er zijn zoals gezegd ontzettend veel soorten wandelrugzakken. Ook zijn ze verkrijgbaar in ontelbare maten en volumes. Er zijn echt allerlei types wandelrugzakken die soms maar een klein beetje van elkaar verschillen. Dan kun je niet direct van ‘soorten wandelrugzakken’ spreken. Zo zijn er ontelbare verschillen in volume, stevigheid, draagsysteem, accessoires, vakken, noem maar op. Er zijn ook wandelrugzakken die helemaal waterdicht zijn en rugzakjes die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Het grootste verschil tussen de diverse wandelrugzakken wordt gevormd door de aanwezigheid en soort van het draagsysteem, het volume, de eventuele vakken aan de buitenkant en de sluiting.

Verschillende sluitingen

Er zijn verschillende manieren waarmee een rugzak aan de bovenzijde wordt afgesloten. Het meest eenvoudige is een koord in een zoom. Daaroverheen zit vaak nog een klep, al of niet met opbergvak. Andere rugzakken hebben aan de bovenzijde een rondlopende rits. Ritsen zijn qua waterdichtheid niet ideaal en zijn in mechanisch opzicht ook wat kwetsbaarder. Bovendien komt het wel eens voor dat je met zo’n rits de rugzak onverhoeds zo ver open doet, dat er van alles uitvalt. De laatste tijd wordt ook steeds vaker een zogenaamde rolltop toegepast. Die zie je ook wel bij de zogenaamde ‘messenger’ rugzakken. Daarbij wordt de bovenzijde van de rugzak samengevouwen, een stukje opgerold en met een riempje en clipje vastgezet. Dit biedt teven de mogelijkheid om de rugzak wat ‘uit te bouwen’ als je incidenteel wat meer spullen mee hebt, zoals een bodywarmer of donsjack tijdens een winterse wandeling.

Welk soort rugzak voor wandelen heb jij nodig?

Wat voor jou de beste wandelrugzak is, hangt compleet af van wat je er mee wilt doen en wat jouw budget is. Volledig waterdichte wandelrugzakken, rugzakken met een luxe ventilerend draagsysteem of met een groter volume zijn vaak duurder dan de wat meer eenvoudige, kleine wandelrugzakjes. Daarom is het belangrijk dat je binnen jouw budget een rugzak uitkiest die goed past bij jouw activiteit en behoeftes.

Hoe kies je de beste wandelrugzak?

Dat hangt er helemaal vanaf wat voor wandelingen je wilt gaan doen. Voor een korte wandeling waarbij je alleen at eten en drinken en een regenjack meeneemt, voldoet bijna iedere kleinere rugzak. Dan kunnen ook andere soorten rugzakken prima voldoen. Mensen die lange wandeltochten door weer en wind lopen, stellen veel hogere eisen aan hun rugzak. Als je gauw last van je rug hebt, kan een beter draagsysteem prettig zijn. En zo zijn er ontzettend veel soorten rugzakken die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Als je goed kijkt wat je nodig hebt en prettig vindt kun je daarna bij onze aankoopadviezen kijken wat voor jou de beste wandelrugzak is.

Niet alleen voor wandelen!

Wandelrugzakken zijn natuurlijk niet alleen maar tijdens het wandelen handig. Dankzij het praktische formaat (niet te groot, niet te klein) kun je wandelrugzakken ook als handbagage of bij een willekeurig dagje uit gebruiken. Voor een dagje uit hoef je dus niet speciaal een dagrugzak te kopen of mee te nemen. Ook een dagje fietsen gaat over het algemeen prima met een wandelrugzak, mits hij maar niet te groot is. Veel merken maken dan ook rugtassen die multifunctioneel zijn. Deze zijn ideaal voor zowel wandelen als andere activiteiten!

wandelrugzak wandeling bos

Wat is het verschil met een normaal rugzakje?

Dat hangt er natuurlijk helemaal van af welke ‘normale’ rugzak je als voorbeeld neemt. Maar als je een wandelrugzak vergelijkt met een standaard dagrugzakje, dan zit het verschil vooral in het draagcomfort. Ook zonder draagsysteem zal een wandelrugzak veel beter zitten. Bij een eenvoudig rugzakje of rugtasje is er vaak geen enkele aandacht geschonken aan het draagcomfort en de functionaliteit. Daar gaat het vaak alleen om het design of de prijs, of een combinatie van beide. Zulke rugzakjes zijn leuk voor een zondagse wandeling door het park maar wie er vaker en langer op uittrekt, zal absoluut geen spijt hebben van de aanschaf van een goede, geschikte wandelrugzak.

Is een wandelrugzak geschikt voor meerdaagse tochten?

Als je een wat grotere wandelrugzak hebt, van zo’n 25 liter, zou je die ook kunnen gebruiken voor een meerdaagse wandeltocht waarin je in een hotel, jeugdherberg, hostel of B&B overnacht. Je kunt dan niet meer dan het meest noodzakelijke meenemen. Denk eraan dat je een rugzak wel helemaal vol kunt proppen maar dat dit het draagcomfort niet te goede komt. Met name bij wandelrugzakken die geen draagsysteem hebben, ga je dat onherroepelijk merken. Als je meerdaagse tochten gaat lopen en het geen bezwaar vindt om op dagwandelingen met een wat grotere rugzak te lopen, kun je als compromis kiezen voor een kleinere trekkingrugzak van 35 à 40 liter. Maar het prettigste is natuurlijk een aparte wandelrugzak en trekkingrugzak.

rugzak wandelen bergwandelen

Bergwandelen met een wandelrugzak?

In de meeste gevallen kun je prima in de bergen wandelen met een normale wandelrugzak. De meeste fabrikanten van wandelrugzakken richten zich – in tegenstelling tot ons vlakke landje – op wandelaars die wandelen in de heuvels en bergen. Houd er wel rekening mee dat je in de bergen – vanwege onverwacht noodweer en dergelijke – vaak wat meer spullen mee moet nemen. De allerkleinste wandelrugzakjes zullen dan niet meer voldoen. Ga daarom uit van een rugzak met een inhoud van minimaal 18 liter. Ook de bewegingsvrijheid is bij bergwandelen belangrijk. In de bergen zijn er soms moeilijke passages waar je je bijvoorbeeld aan een stuk rots of aan staalkabels vast moet houden. Dan moet je allebei je handen vrij hebben. Daarom geven wij voor bergwandelingen de voorkeur aan een vrij smalle rugzak met bevestigingslusjes voor de trekkingstokken. Om te voorkomen dat een rugzak te los zit en daardoor jouw evenwicht beïnvloedt, moet een wandelrugzak voor wandelen in de bergen ook altijd een borstriem en heupriem hebben.

Onze favoriete wandelrugzakken

Onderstaand een selectie van wandelrugzakken van geselecteerde merken.

  • Osprey Manta 24
  • Mammut Lithium Speed 20
  • Osprey Talon 22
  • Deuter Speed Lite 22
  • Salomon Agile 25
  • Gregory Optic 24
  • Vaude Aquapac Tour 24
  • The North Face Borealis Classic 26
  • Mammut Seon 25
  • Osprey HikeLite 25
  • Berghaus Vapour Rise 25
  • Quechua NH100 (budget topper)

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe groot moet een wandelrugzak zijn?

Voor dagtochten heb je doorgaans genoeg aan een wandelrugzak met een inhoud van 20 tot 25 liter. Voor meerdaagse tochten kun je beter naar een huttentochtrugzak of trekkingruzak kijken — dit zijn grotere wandelrugzakken met een inhoud van 30 tot 50 liter.

Wat is het verschil tussen een wandelrugzak voor heren en dames?

Er zitten subtiele maar belangrijke verschillen tussen wandelrugzakken voor heren en dames. Zo is het draagsysteem — de schouderbanden en heupriem — anders vormgegeven en hebben de rugzakken vaak een andere kleurstelling. Dat gezegd: vaak is het geen probleem om als vrouw een wandelrugzak voor heren te dragen. Andersom kan het gezien de kleurstelling wel eens minder goed matchen. 

Wat kost een goede wandelrugzak?

Een goede wandelrugzak hoeft niet al te duur te zijn. Zo kun je vaak voor zo’n €50 tot €70 een A-merk wandelrugzak kopen, bijvoorbeeld in de aanbieding of bij een outlet. Is dit nog steeds te duur? Dan kun je kijken naar goedkopere modellen van Quechua, Forclaz en andere prijsvechters. 

Welke merken wandelrugzakken zijn er allemaal?

In principe zijn er talloze merken die rugzakken voor wandelen verkopen, te veel om op te noemen. Wij zijn in ieder geval fan van de merken Rab/Lowe Alpine, Salomon, Jack Wolfskin, Deuter, Osprey, Bach, The North Face, Forclaz en Quechua.

klein wandelrugzakje bergen