Zo kies je een goede rugzak voor een huttentocht

Een huttentocht is heerlijk. Een paar dagen of langer met de rugzak wandelen in een prachtige, bergachtige omgeving. Al je spullen in je huttentocht rugzak en lekker eten, drinken en slapen in een gezellige berghut. Wie wil dat nu niet? Het is wel belangrijk dat je een geschikte huttentocht rugzak hebt waarin je jouw spullen voor zo’n meerdaagse tocht mee kunt nemen. 

Hoe groot moet een rugzak voor een huttentocht zijn?

Wanneer je op huttentocht gaat neem je doorgaans veel spullen mee. Je gaat immers meerdere dagen op avontuur in een afgelegen en onherbergzame omgeving. En ondanks het feit dat je niet buiten slaapt en dus geen kampeerspullen mee hoeft te nemen moet je wel nadenken over je overnachting. Wat moet je allemaal meenemen? Eten, drinken, kleding en spullen voor meerdere dagen en overnachtingen. Hoeveel extra spullen je mee wilt nemen hangt af van je ervaring en eigen voorkeur.

rugzak voor trektocht berghutten alpen bergen

Inhoud rugzak minstens 30-35 liter

Voor een huttentocht heb je in ieder geval een rugzak nodig met een inhoud van minstens 30 liter. Dit is voor de meeste mensen de absolute ondergrens. Waarom? Een rugzak met een kleiner volume biedt simpelweg te weinig ruimte voor alle benodigde spullen. Voor een huttentocht heb je naast je kleding, eten en drinken ook overnachting-spullen mee. Denk hierbij aan een huttenslaapzak, een kussensloop en een toilettas. Daarnaast is het verstandig om wat extra noodspullen en een uitgebreide EHBO-set mee te nemen. Kortom, voor een huttentocht heb je een rugzak nodig met een inhoud van minstens 30 tot 35 liter. Een inhoud van 30 liter is voor de meeste mensen aan de kleine kant. Daarom raden wij aan om te kiezen voor een rugzak van zo’n 35-40 liter. Dat biedt meer flexibiliteit. 

Liever niet te groot

Nederlanders staan er stiekem om bekend dat we met (te) grote rugzakken rondzeulen in de bergen. Wanneer is een rugzak te groot voor een huttentocht? Hier bestaan natuurlijk geen regels voor. Het formaat van je rugzak is grotendeels je eigen voorkeur. Neem je liever het zekere voor het onzekere door wat meer reserve spullen mee te nemen? Dan is het logisch dat je een wat grotere rugzak (zo’n 45 liter) koopt. Bedenk echter dan je hoogst zelden een rugzak groter dan 50 liter nodig zult hebben. Grotere rugzakken zijn eerder bedoeld voor compleet zelfvoorzienende trektochten en expedities. Daar zijn trekkingrugzakken voor bedoeld.

Rugzak huttentocht grootte volume draagsysteem

Draagsysteem is belangrijk voor het comfort van de rugzak

Als je een huttentocht maakt, draag je je rugzak meerdere dagen achter elkaar. Daarom is het belangrijk dat de rugtas comfortabel zit. Het draagcomfort van de rugzak hangt grotendeels af van het draagsysteem. “Draagsysteem” is het verzamelwoord voor de schouderriemen, het rugpand, de heupriem en de borstriem. Een goed draagsysteem zorgt ervoor dat je het gewicht van de rugzak niet op je schouders draagt, maar met je benen. Het gewicht van de rugtas leunt dan voornamelijk op je heupen. Zo wordt het gewicht beter gedragen en krijg je geen last van je schouders/nek. 

Ventilatie

Tijdens een zomerse huttentocht kun je het flink warm krijgen, helemaal als je bergop loopt. Een rugzak met een ventilerend rugpand is dan ideaal. Zo kan het rugpand van ademend materiaal zijn gemaakt of heeft de rugzak een draagsysteem waardoor de rugzak niet direct tegen de rug aan zit. Hierdoor krijg je minder snel een zweterige rug. 

Verstelbaarheid

Een rugzak moet goed kunnen worden versteld. Ieder lichaam is immers anders. Daarom hebben sommige huttentocht rugzakken een verstelbaar rugpand. De afstand tussen de schouderriemen en de heupriem is dan aan te passen. Hierdoor is de rugzak geschikt voor zowel langere als kleinere mensen. Daarnaast heeft elke huttentocht rugzak een verstelbare heupriem, borstriem en natuurlijk verstelbare schouderbanden. 

Damesrugzak huttentocht

Mannenmodel vs damesmodel

Steeds meer merken maken onderscheid tussen rugtassen voor mannen en vrouwen. Tussen dergelijke rugzakken zijn er vooral verschillen op gebied van draagsysteem. Mannen en vrouwen zitten anatomisch anders in elkaar, met name bij de heupen en de borstkas. Daarom zijn bij rugzakken voor vrouwen de heupriemen en schouderriemen anders gevormd dan bij die voor mannen. Hierdoor sluiten ze goed aan op het lichaam. 

Keerzijde: extra gewicht

Hoe luxer het draagsysteem, hoe zwaarder je rugzak zal zijn. Een zwaardere rugzak zorgt op zijn beurt voor minder comfort. Er moet dus een afweging worden gemaakt tussen een lichte rugzak met een minimalistisch draagsysteem en een zwaardere rugzak met een luxe draagsysteem. Wat voor jou het fijnste is hangt vooral af van je eigen voorkeur. Sommige mensen hechten meer waarde aan extra comfort terwijl anderen liever een zo licht mogelijke rugzak hebben. 

Welke eigenschappen heeft een goede huttentocht rugzak?

Waar moet je nog meer op letten als je kijkt naar dit soort rugzakken? Als je graag gebruik maakt van wandelstokken is het belangrijk dat je rugzak hier ook bevestigingslussen voor heeft. Hier kan je ook een pickel mee bevestigen. Bovendien is het handig als de rugzak extra vakken heeft, zoals een groot bodemvak of een extern vak voor een drinkfles. Een speciaal vakje voor je portemonnee en sleutels is ook praktisch. 

Rugzak bergtocht hutten route trekking rood

Voldoende inhoud

Voor een huttentocht moet je genoeg ruimte hebben in je rugzak. Kies daarom voor een rugzak van minstens 30 liter en het liefste tussen de 35 en 45 liter. Zo weet je zeker dat je genoeg ruimte hebt. Een rugzak groter dan 50 liter raden we af, tenzij je een bijzonder lange tocht met gletsjeroversteek en eventueel bivak maakt. 

Extra vakken

Het organiseren van je rugzak moet je niet onderschatten. Niets is vervelender dan moeten graven in je rugzak op zoek naar die ene mueslireep. Een goede huttentocht rugzak heeft daarom een klep waarin je dit soort zaken kunt opbergen. Sommige rugtassen hebben geen klep, maar hebben in plaats daarvan een extra ritsvak. Daarnaast zijn er rugzakken met een extra vak aan de onderzijde waar je je spullen voor de overnachting in de berghut in kwijt kunt. 

Compatibel met drinksysteem

Sommige mensen vinden het fijn om gebruik te maken van een (Camelbak) waterblaas in plaats van de “ouderwetse” veldfles. Zo’n waterblaas wordt ook wel een drinksysteem genoemd. Om zo’n systeem te kunnen gebruiken moet de rugzak hier wel voor zijn uitgerust. Dit is vaak in de vorm van een vak waar je de waterblaas in kunt doen en een opening in de bovenkant van de rugzak waar de slang doorheen kan. 

Rugzak bevestigingspunten wandelstokken huttentocht

Bevestigingspunten voor wandelstokken

Steeds meer mensen gebruiken wandelstokken tijdens hun tocht van hut naar hut. Over het algemeen zijn ze namelijk erg handig. Maar niet altijd: soms zitten ze alleen maar in de weg. Bijvoorbeeld bij stukken waar je ook je handen moet gebruiken. Daarom moet je een rugzak hebben die bevestigingspunten hebben voor wandelstokken. Vrijwel alle rugtassen voor huttentochten zijn hiermee uitgerust. 

Draagsysteem en comfort

Een goede huttentocht rugzak is een rugzak die lekker zit. Er mogen geen drukpunten of andere vormen van irritatie zijn. Kortom, het is belangrijk dat de rugzak een degelijk draagsysteem heeft. Let op: een degelijk of comfortabel draagsysteem hoeft niet enorm luxe of zwaar te zijn. Wel is het zo dat de rugtassen met  luxe, comfortabele of verstelbare draagsystemen aan de zware kant zijn. Wat voor jou comfortabel is echter compleet  afhankelijk van je eigen voorkeur. 

huttentocht rugzak waterdicht regenhoes

Regenhoes of waterdicht

Tijdens je meerdaagse huttentocht ben je afhankelijk van de spullen die je meeneemt. Je moet daarom kost wat kost voorkomen dat je spullen nat worden! Zorg daarom altijd dat je een regenhoes bij je hebt. Bij veel rugzakken wordt er eentje meegeleverd, maar dit is niet altijd het geval. Dan moet je er eentje los kopen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer rugzakken te vinden die van zichzelf waterdicht of waterafstotend zijn. Voor deze is een regenhoes minder vaak of zelfs niet nodig. 

Verschillende soorten huttentocht rugzakken

Rugzakken voor huttentochten zijn er in vele soorten, maten en kleuren. We benoemden de verschillen al. Van flinke rugzakken met een inhoud van 45 liter tot minimalistische 30 liter rugzakjes voor de grammenjagers. Er is zoveel aanbod dat er voor iedereen wel een geschikte rugzak te vinden is. 

Niet alleen voor huttentochten!

Huttentocht rugzakken zijn vanwege hun formaat/inhoud ook handig voor andere toepassingen. Heb je bijvoorbeeld een huttentocht rugzak van 30-35 liter, dan is deze ook prima te gebruiken als normale dagtocht wandelrugzak. Heb je een grotere, 45 liter rugzak, dan is deze ook te gebruiken voor trektochten of zelfs expedities.

Beste rugzak huttentocht bergen pickel

De beste rugzak voor een huttentocht

Welke rugzak moet je nu hebben? Dat is afhankelijk van je eigen voorkeur. Hieronder vind je in ieder geval een aantal van onze favoriete rugzakken voor huttentochten. Deze zijn allemaal van gerenommeerde merken, hebben een hoog draagcomfort en bieden je voor vele jaren plezier. 

  • Bach Shield Plus 35L
  • Deuter Futura Pro 38L Dames
  • Fjällräven Abisko Friluft 35L
  • Osprey Talon 44L
  • Osprey Exos 38L 
  • Lowe Alpine Airzone Trail 35L
  • Quechua MH500 40 L (budget topper, ook dames model!)

Veelgestelde vragen

Hoe groot is / hoeveel liter heeft een rugzak voor een huttentocht?

In de meeste gevallen heeft een huttentocht rugzak een inhoud van 30 tot 50 liter. Een inhoud van 40 liter wordt gezien als ‘de gulden middenweg’, maar het ideale formaat rugzak hangt af van je ervaring en de huttentochten die je wil maken (lengte, moeilijkheid, gebied, weer, et cetera).

Welke rugzak moet ik kopen voor een huttentocht? 

Dat hangt af van je budget, voorkeuren en het beoogde gebruik. Wij raden in ieder geval rekening te houden met de inhoud (30 tot 50 liter), ventilatie, verstelbaarheid, draagsysteem, extra vakken, bevestigingen voor wandelstokken, compabiliteit met drinksystemen en zaken zoals algehele bouwkwaliteit en waterdichtheid. 

Waar kan ik een huttentocht rugzak kopen?

In principe kun je bij elke outdoorzaak terecht voor een huttentocht rugzak. Bij fysieke winkels is het aanbod helaas wel wat beperkt, waardoor het in veel gevallen verstandig is om ook online te kijken. Hier is meer aanbod en liggen de prijzen bovendien ook wat lager.