Fietsrugzak kopen? Dit moet je weten!

Ben je op zoek naar de beste fietsrugzak? Of je nu een ontspannen tochtje maakt, in de stromende regen aan het mountainbiken bent of aan het racen bent op je racefiets, tijdens het fietsen is een fietsrugzak(je) voor je toebehoren altijd praktisch. Hierin berg je al je eten, drinken en plakspullen veilig op. Maar wat is een goede, zo niet de beste fietsrugzak voor jou?

Fietsrugzak: ideaal voor mountainbiken, wielrennen en fietskoeriers!

Wanneer je aan het mountainbiken bent is het handig als je een rugzakje hebt waarin je je eten, drinken en (droge) kleding kwijt kan. Belangrijk is dat de rugzak niet te groot is. Een rugzak met een volume rond de 10 liter is meestal voldoende. Ook als je gaat wielrennen kan een klein, simpel fietsrugzakje praktisch zijn. Vooral bij de langere tochten (meer dan 100 km) is het handig om een rugzak te hebben voor extra kleding en eten. Bij een rugzak voor racefietsen is het belangrijk dat deze aerodynamisch is vormgegeven. Zo weerhoudt niks jou ervan om lekker snel te fietsen.

beste mountainbike rugzak

Welk formaat/inhoud?

Het ideale formaat van de rugzak hangt logischerwijze af van het beoogde gebruik. Ga je op fietsvakantie, dan heb je een grotere rugzak nodig dan wanneer je een dagtocht maakt. Er is niet één formaat dat geschikt is voor iedere fietser. Toch zijn er een aantal vuistregels op basis van het beoogde gebruik.

Fietsrugzakje van 5, 10, 15 liter of groter

Maak je bijvoorbeeld slechts een dagtocht, dan voldoet een rugzakje met een volume van 5 tot 15 liter liter. Wij gaan meestal uit van fietsrugzakje van een liter of 10.

Als je langere fietstochten gaat maken, dan is een grotere rugzak fijn. Kijk dan naar een fietsrugzak met een inhoud van 15 tot 30 liter. Houd in dit geval wel rekening met het feit dat je hoe dan ook niet te veel gewicht op je rug wilt dragen. Neem je echt veel bagage mee, dan is het verstandig om dit te verdelen over je zadeltas, fietstassen en je fietsrugzak. 

Welke eigenschappen heeft een goede fietsrugzak?

Wat maakt een rugzak nu een fietsrugzak, en wat is nu de beste rugzak om mee te fietsen? Of, anders gesteld, wat moet je precies zoeken in een goede fietsrugzak? Over het algemeen mag je van zo’n rugtas verwachten dat deze comfortabel draagt, goed ventileert en een gestroomlijnde vorm heeft. Daarnaast hebben de verschillende takken van de fietssport zo weer hun eigen eisen. Tot slot spelen je persoonlijke voorkeuren natuurlijk ook een rol. 

Draagcomfort van een rugzak voor fietsen

Als je aan het fietsen bent is het belangrijk dat je rugzak lekker zit. Als dit het geval, dan kan dit zelfs leiden tot stijve nek- en schouderspieren en zelfs blessures. Vooral als je een grotere rugzak (20 tot 30 liter) hebt is het draagcomfort van doorslaggevend belang. Maar hoe bepaal je of een een rugzak comfortabel is? Bij een comfortabele rugzak is het rugpand gemaakt van zacht materiaal en ergonomisch vormgegeven. Daarnaast zorgen goed gevormde en gepolsterde schouderbanden ervoor dat de rugzak stabiel op je rug zit en niet gaat schuren.

Rugpand met extra ventilatie

Fietsen kan best inspannend zijn. Helemaal als je aan wielrennen of mountainbiken bent. Daarom is het wel zo prettig als je fietsrugzak een goed ventilerend rugpand heeft. Hierdoor raakt je rug minder bezweet en blijf je zo lang mogelijk fris. De wijze waarop een rugpand ventileert wil nog wel eens verschillen. Zo zijn er rugzakken met een rugpaneel dat uitstekend ademt, maar ook rugzakken waarbij het frame ervoor zorgt dat het rugpand niet direct tegen je rug aanzit. Hierdoor er is ventilatie tussen de rug en de rugzak. Hoe dan ook, over het algemeen geldt: meer ventilatie is beter. 

Uitgerust met drinksysteem

Veel fietsrugzakken gericht op mountainbikers, recreatieve fietsers en fietsers die een trektocht maken zijn uitgerust met een ingebouwd drinksysteem. Door dit geïntegreerde waterreservoir kun je tijdens het fietsen water drinken. Dit is niet alleen praktisch maar ook een stuk sneller dan drinken uit een bidon of waterfles. Het bekende merk Camelbak is gespecialiseerd in deze soort rugzakjes.

Gestroomlijnd design

Een fietsrugzak met een gestroomlijnd design is handig voor elke fietser, zij het om verschillende redenen. Voor wielrenners en recreatieve fietsers is het fijn omdat een gestroomlijnde rugzak onnodige luchtweerstand voorkomt. Bikepackers en mountainbikers daarentegen, vinden het fijn omdat de tas hierdoor niet uitsteekt en dus nergens kan blijven haken. 

Extra’s voor specifieke takken van de fietssport

Fietsen is een brede sport met allerlei disciplines. Logischerwijze verwachten wielrenners wat anders van een rugzak(je) dan mountainbikers! Daar waar wielrenners liever een zo licht en klein mogelijk rugzakje hebben, hebben mountainbikers liever een stevig rugzakje mét drinksysteem en bevestiging voor de fietshelm. Hier komt het grotendeels dus aan op persoonlijke voorkeur en beoogd gebruik. 

beste fietsrugzak fietskoerier

Waterdichte fietsrugzak voor bezorgers, koeriers én forensen

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer: de fietskoeriers. Zij fietsen vaak door weer en wind om hun pakketjes af te leveren. Daarom maken zij gebruik van waterdichte rugzakken. Zo ontvangen hun klanten hun bestellingen in goede orde. Vooral de grote, waterdichte Messenger Bag Pro fietsrugzakken van Ortlieb zijn populair bij de koeriers. De laatste jaren worden dergelijke waterdichte rugzakken ook steeds meer gebruikt voor ‘urban’ woon-werkverkeer. 

Veelzijdig?

Het ideale van een fietsrugzak is dat deze enorm veelzijdig kan zijn. Dit is met name het geval voor de grotere fietsrugzakken (20 tot 30 liter). Deze kunnen bijvoorbeeld ook goed als wandelrugzak, dagrugzak of reisrugzak worden gebruikt. De kleinere fietsrugzakjes daarentegen, zijn een stuk specialistischer en dus minder veelzijdig. 

goede fietsrugzak voor mountainbike

De beste fietsrugzakken

Evenals wandelrugzakken en laptoprugzakken zijn fietsrugzakken er in veel soorten en maten en van uiteenlopende merken. Goede fietsrugzakken zijn er bijvoorbeeld van merken als Deuter, Vaude, Dakine en Osprey. Vooral de Vaude fietsrugzakken en de modellen van Deuter zijn geliefd vanwege hun veelzijdigheid en eenvoud. De merken Dakine en Osprey staan bekend om hun innovaties terwijl de rugzakken van Ortlieb weer populair zijn omdat ze goed waterdicht zijn. Een aantal van de beste en meest populaire fietsrugzakken zie je hieronder. 

Fietsrugzak voor dagtochten: 

 • Scott Pack Perform ECO HY’ 16
 • Vaude Uphill 9, 12 & 14 LW
 • EVOC Neo 16L
 • Osprey Siskin 8
 • Dakine Syncline 12 

Meerdaagse tochten: 

 • Vaude Bike Alpin 25+5
 • Deuter Trans Alpine 30
 • Osprey Escapist 25 & 32
 • Bach2B 30 

Fietskoeriers: 

 • Ortlieb 23
 • Ortlieb Messenger-bag

Shuttle 6L Bike Backpack – Fietsrugzak

Shuttle 6L Bike Backpack - Fietsrugzak

De Dakine Shuttle 6L Bike Backpack is een ideale rugzak voor een korte fietstocht. Wie fanatiek aan mountainbiken of wielrennen doet, zal de 2 liter Dakine Hydrapak hydratatie blaas absoluut waarderen. De Shuttle 6L pack zit comfortabel op je rug dankzij de ademende air mesh rugzijde en schouderbanden. Handig zijn ook het fleece gevoerde vak voor je zonnebril en smartphone en de interne zak voor de pomp. Er is ook een damesuitvoering van de Shuttle 6L verkrijgbaar.

Inhoud: 6 liter

Kleur(en): Black, Cascade Camo, Steel Grey, Midnight Blue, Ashcroft Camo, Sparrow

 • Met 2 liter hydratatieblaas
 • Ook voor dames
 • Ideaal voor wielrennen en mountainbiken
 • Vak voor smartphone, zonnebril en pomp
beste rugzak voor fietstocht met mountainbike

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe groot moet een fietsrugzak zijn?

Dat hangt af van het beoogde gebruik, de fietsroute en de weersomstandigheden. Over het algemeen raden wij de volgende formaten (lees: inhoud) aan: 
Dagtocht: 10 tot 20 liter
Langere / meerdaagse tochten: 20 tot 30 liter
Rugzak voor fietskoerier: verschilt

Wat is de beste fietsrugzak?

Er is niet één fietsrugzak die het “beste” is. Dit hangt namelijk af van het beoogde gebruik, je budget en je persoonlijke voorkeuren. Wel kunnen we fietsrugzakken van de merken Scott, Vaude, Osprey, Deuter, Bach, CamelBak en Dakine van harte aanraden. 

Welk merk fietsrugzak moet ik kopen?

Veel verschillende merken verkopen fietsrugzakken, zowel duurdere A-merken (Deuter, Vaude, Osprey, Scott, Dakine, CamelBak, XLC) als goedkopere merken (Rockrider, Elops). In principe zijn dit allemaal prima merken, maar over het algemeen geldt dat een A-merk fietsrugzak, mits dit binnen je budget past, de betere keuze is.  

Waar kan je een rugzak voor op de racefiets of mountainbike kopen?

Bij uiteenlopende fysieke winkels en webshops. Het voordeel van een rugzak voor op de fiets in de winkel kopen is dat je deze kunt aanpassen en dat je advies kunt krijgen van werknemers. Een fietsrugzak online kopen is vaak wat goedkoper en gemakkelijker.