Wat is de beste klimrugzak?

The sky is the limit met een echte klimrugzak. Ook in de verticale wereld van het klimmen is een rugzak een noodzakelijk item. Of je nu gaat sportklimmen of 4000’ers bedwingt, een goede klimrugzak is altijd een must. Klimrugzakken verschillen aanzienlijk van “normale” wandelrugzakken. Ze zijn lichter, steviger en voorzien van bevestigingspunten voor klimmaterialen. Tussen klimrugtassen zelf zijn er ook grote verschillen. Sportklimmers hebben namelijk niet dezelfde rugzak nodig als alpinisten. We kunnen dus niet zomaar zeggen dat een bepaalde rugzak de beste klimrugzak is. Hieronder kom je alles te weten over de verschillende soorten klimrugzakken. 

alpinisme bergklimmen rugzak klimrugzak

Hoe groot moet een klimrugzak zijn?

Wanneer er wordt gesproken over het formaat van een rugzak, wordt hier doorgaans de inhoud mee bedoeld. De inhoud van een rugzak wordt uitgedrukt in liters (L). In een rugzak met een grotere inhoud kun je logischerwijze meer spullen dragen. Dit klinkt positief, maar het heeft een keerzijde. Namelijk, hoe meer materialen je meeneemt, des te zwaarder de draaglast zal zijn. Daarnaast is een grotere rugzak van zichzelf een stuk zwaarder. 

rotsklimmen goede beste rugzak

Belangrijk: formaat rugzak is persoonlijk

Het vinden van de juiste rugzak is geen exacte wetenschap. Wanneer er wordt gezegd dat je een rugzak van 35 liter nodig hebt, mag je dit gerust met een korrel zout nemen. Waarom? Het formaat/de inhoud van jouw klimrugzak is deels persoonlijke voorkeur. Neem je bijvoorbeeld liever extra spullen mee, voor in geval van nood, wees dan niet bang om een grotere rugzak te kiezen! De formaten & inhouden die hieronder worden genoemd zijn slechts richtlijnen.

Kleine klimrugzak is handig voor sportklimmen

Als je een dagje gaat sportklimmen is een rugzak met een inhoud van 20 tot 25 liter ideaal. Zo kan je wat eten, drinken, de benodigde klimmaterialen en kleding meenemen. Een rugzak van 25 tot 30 liter is ideaal als je een lange multi pitch-route (>15 touwlengtes) klimt. Hierdoor kun je extra spullen meenemen, bijvoorbeeld voor een ongeplande overnachting of in geval van een noodsituatie. 

Rugzak voor alpinisme is wat groter

Hoog alpien klimmen in de Alpen wordt steeds populairder. Hiervoor heb je wel een speciale rugzak nodig. Zo’n rugzak heeft een inhoud van rond de 40 liter. Dit is groot genoeg om alle benodigde klimmaterialen, kleding, voeding en overnachtingsspullen mee te nemen. Ervaren alpinisten kunnen uit de voeten met een kleinere rugzak, van zo’n 30 tot 35 liter. Zij weten namelijk precies wat ze wel en niet nodig hebben. Berggidsen bijvoorbeeld, lopen vaak rond met een rugzak van 30 liter. Overigens bestaan er ook klimrugzakken met een inhoud van 50 liter of groter. Deze worden ook wel expeditierugzakken genoemd.

rugzak klimmen ijsklimmen alpinisme hochtouren abseilen informatie

Gewicht speelt een belangrijke rol

Of je nu een hoog Alpiene tocht maakt of een route in de Dolomieten klimt, het dragen van (te) veel gewicht is nooit fijn. Om deze reden maken veel merken hun tassen zo licht mogelijk. Dit doen zij door gebruik te maken van materialen die zowel lichtgewicht als sterk zijn. Een andere manier om het gewicht te beperken is door de rugzakken simpel/minimalistisch te ontwerpen. Zo zijn klimtassen doorgaans niet uitgerust met toeters en bellen of luxe draagsystemen. Overigens zijn er wel klimrugzakken die luxer zijn uitgevoerd, zoals de Gregory Alpinisto of de Deuter Guide 35. Deze zijn hierdoor een stuk zwaarder.

Wat maakt een rugzak een klimrugzak? 

Hoe is een klimrugzak nu anders dan bijvoorbeeld een wandelrugzak? Of een huttentochtrugzak? In eerste instantie kunnen deze soorten rugzakken sterk op elkaar lijken. Echter, op een aantal essentiële punten zijn er grote verschillen. 

1. Laag gewicht

Een klimrugzak heeft doorgaans een laag gewicht. Veel klimrugzakken, ook die van 35 liter, wegen om en nabij één kilo. Er zijn zelfs klimtassen die minder dan een halve kilo wegen! Hierdoor hoeft de klimmer of alpinist minder gewicht mee te nemen, waardoor hij/zij zich gemakkelijker en sneller over lastig terrein kan verplaatsen. 

2. Bevestigingspunten voor touw, helm & pickel 

Klimrugzakken bieden handige opbergmogelijkheden voor klimmaterialen. Zo is het voor alpinisten een vereiste dat de rugzak een of meerdere bevestigingspunten heeft voor een pickel of twee ijsbijlen. Deze dragen in de rugzak zelf is namelijk onmogelijk. Bijna elke klimrugzak heeft een bevestigingsmogelijkheid voor het klimtouw, zodat dit niet in de tas hoeft te worden gedragen tijdens het aanlopen. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker klimrugzakken met bevestigingspunten voor helmen en stijgijzers. Door deze aan de buitenkant van de rugzak te dragen is er aan de binnenzijde meer ruimte voor andere benodigdheden. 

3. Moet tegen een stootje kunnen

Voorzichtig omspringen met een klimrugzak is praktisch onmogelijk. Met een dergelijke rugzak trotseer je weer en wind en schuur je langs rots- en ijswanden. Kortom, een klimrugzak moet tegen een stootje kunnen. Alleen zo haal je er meerdere seizoenen gebruik uit en krijg je waard voor je geld. 

4. Bewegingsvrijheid

Met een klimrugzak moet logischerwijze goed geklommen kunnen worden. Om deze reden zijn klimrugzakken slank vormgegeven. Zo kunnen de armen vrij worden bewogen. Ook zijn ze niet zo hoog als andere rugzakken. Hierdoor kan er tijdens het klimmen — met een helm op — omhoog worden gekeken.

beste rugzak voor klettersteig via ferrata zomervakantie

Verschillende soorten klimrugzakken

Klimrugzakken zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Welke moet jij nu hebben? Dit hangt af van wat je precies gaat doen, wat de omstandigheden zijn en jouw eigen voorkeuren. 

Ultralicht vs. Comfortabel

Eerder zeiden we al dat de meeste rugzakken voor klimmen relatief licht zijn. Neem bijvoorbeeld de rugzakken die minder dan 800 gram wegen. Deze zijn bestemd voor de snelste klimmers en zijn minder robuust dan zwaardere rugzakken. De zwaardere rugzakken zijn uitgerust met een (luxe) draagsysteem, hebben meer features en zijn vervaardigd van sterkere materialen. Kortom, er moet een afweging worden gemaakt tussen een lichtere klimrugzak en een zwaardere, maar comfortabelere en stevigere rugzak. Elk van deze opties heeft zo zijn voor- en nadelen. Wil je het beste van twee werelden? Dan kun je kijken naar rugzakken die precies tussen deze twee categorieën vallen. Deze zijn alsnog vrij licht zonder al te veel in te boeten op gebied van comfort en duurzaamheid. 

Rotsklimmen vs. Alpinisme

Welke rugzak voor jou ideaal is, is afhankelijk van het beoogde gebruik. Ga je rotsklimmen? Dan hoef je niet per se een rugzak te hebben met bevestigingspunten voor ijsbijlen en/of bivakmaterialen. Een meer gestroomlijnde, klimrugzak zonder toeters en bellen is zou perfect zijn. Echter, zo’n rugzak is niet aan te raden als je alpien gaat klimmen. Ze zijn namelijk kleiner en missen noodzakelijke eigenschappen. Daarom is het aan te raden om aparte rugzakken te kopen voor de verschillende takken van de klimsport.

Één klimrugzak?

Heb je liever toch één rugzak voor al je klimwerk? Kies dan een rugzak met alle noodzakelijke eigenschappen voor alpinisme. Deze kun je namelijk ook voor rotsklimmen gebruiken. Koop je een rugzak alleen geschikt voor rotsklimmen, dan zal deze waarschijnlijk niet volstaan tijdens een meerdaagse alpiene tocht.

Rugzak voor klettersteig

Is het ‘echte’ klimmen net iets te hoog gegrepen? Geen zorgen, een klettersteig is veiliger en net zo spannend en leuk. Ook hier is het handig als je een klein rugzakje bij je hebt. Dit hoeft echter geen speciale klimrugzak te zijn. Vaak maakt een klettersteig ook deel uit van een langere huttentocht. In dit geval kun je beter kijken bij de rugzakken voor huttentochten. 

Kijk goed welke het beste is voor jou!

Het kopen van een klimrugzak is vaak een flinke investering. Wil je een goede rugzak kopen, dan betaal je hier al snel zo’n 100 euro voor. Daarom is het van essentieel belang dat je je voor jezelf op een rijtje hebt wat voor rugzak jij nodig hebt!

rugzak bergbeklimmen alpinisme soorten merken

De beste klimrugzakken

Ga je graag rotsklimmen en/of de Alpen in om 4000’ers te bedwingen? Dan moet je een van de onderstaande rugzakken hebben!

De beste rugzakken voor rotsklimmen

  • Simond Alpinism 22 
  • Black Diamond Creek 20 
  • Petzl Bug 
  • Patagonia Linked Pack 18L
  • Mountain Hardwear Scrambler 30L 

De beste rugzakken voor alpinisme 

  • Millet Trilogy 35
  • Arcteryx Alpha FL 45 & FL 30
  • Osprey Mutant 38
  • Lowe Alpine Ascent 32 
  • Deuter Alpinism 35

rugzakje rotsklimmen alpen kopen advies keuze kiezen