Trekkingrugzak

Een trekkingrugzak is over het algemeen behoorlijk groot. Tijdens een trektocht neem je namelijk soms verbazingwekkend veel spullen mee. Naast je kleding en eten moet je ook denken aan je bivak. Een tent of dekzeil moet mee, je slaapzak, noem maar op. Hiervoor heb je doorgaans een grote en comfortabele trekking rugzak nodig. Rugzakken voor trektochten zijn voorzien van talloze features die jouw trektocht comfortabel en dus aangenamer maken. Zo kun jij optimaal genieten van de prachtige omgeving. 

Hoe groot moet de rugzak zijn?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten trektochten. Zo ben je de ene keer een weekend onderweg en de andere keer maar liefst drie weken.Het is daarom logisch dat je voor de kortere tochten ook een rugzak met een kleinere inhoud nodig hebt en vice versa. Verder hangt het formaat en de inhoud ook af van je persoonlijke voorkeur. Draag jij bijvoorbeeld het liefst zo min mogelijk op je rug en ben je een echte grammenteller? Dan kies je al snel voor een lichtere, relatief kleine rugzak. Als je liever wat extra spullen mee wilt nemen ‘voor het geval dat’, dan kom je vaak bij de rugzakken uit met een grotere inhoud. Ondanks deze grote verschillen heb je voor een trektocht over het algemeen een rugzak nodig met een inhoud van minstens 60 liter. Dit is groot genoeg om je kleding, eten, drinken, EHBO-spullen en bivak materialen in mee te nemen.

trekkingrugzak hikingrugzak informatie uitleg

Draagsysteem van essentieel belang

Bij een trektocht heb je meestal meer dan 15 kilogram aan spullen bij je. Hierdoor is het van groot belang dat de rugzak beschikt over een verstelbaar en comfortabel draagsysteem. Deze zorgt ervoor dat de rugzak niet te dicht tegen je rug aanzit, wat nadelig is voor de ventilatie, dat het gewicht van de rugzak goed verdeeld is. Hiernaast zorgt de heupgordel ervoor dat het gewicht niet op je schouders maar op je heupen rust. Dit is beter voor je rug, schouders en nek.

Trekkingrugzakken kiezen

Eigenschappen en extra’s

Zoals eerder genoemd beschikken rugzakken voor trektochten over verschillende extra’s. Zo hebben ze naast een uitgebreid draagsysteem ook een goed ventilerend rugpand. Hierdoor heb je minder snel een bezwete rug. Hiernaast hebben deze avontuur rugzakken ook veel externe bevestigingspunten en steekvakken. De bevestigingspunten kunnen lussen zijn voor je wandelstokken, extra riemen om je slaapzak aan vast te maken of elastische koorden voor ander materiaal. Verder heb veel trekrugzakken hebben zijvakken die bij uitstek geschikt zijn voor je drinkfles. Ook zijn ze vaak compatibel met een drinksysteem.

Talloze opties

Trekkingrugzakken zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo heb je ultralichte modellen, die vooral de laatste jaren in populariteit zijn toegenomen. Daarnaast heb je de meer traditionele rugzakken van bekende merken, zoals Lowe Alpine, The North Face en Osprey. Vergis je overigens niet, ondanks het feit dat deze merken al erg lang rugzakken voor trektochten ontwerpen, betekent niet dat zij ouderwets zijn. Nee, dit zijn zelfs de meest innovatieve bedrijven op dit gebied.

trekkingrugzak hiken trektocht