Fotorugzak

Ben je een professionele fotograaf of een liefhebber? Dan is een fotorugzak iets voor jou. Dit is een speciale rugzak waar je je camera, objectieven en statief kunt opbergen. Een rugtas is een goede manier om comfortabel op pad te gaan, zonder last van je nek, schouders en rug te krijgen. Waar moet je op letten? Wat zijn de voordelen en de nadelen? En hoe voorkom je diefstal van je waardevolle apparatuur?

Waarom een fotorugzak?

Met een fotorugtas neem je alles mee. Je spiegelreflexcamera, verschillende objectieven, accessoires, statieven, een laptop, een tablet, wat lekkers voor onderweg, of wat je maar wilt. Fotorugzakken zijn te vinden in verschillende soorten en maten. Bedenk alvast wat je mee wilt nemen en neem dit mee in je keuze voor een fotorugtas.

Een fotorugtas is vaak handiger om mee te nemen dan een andere soort tas. Bovendien biedt een fotorugzak comfort dankzij de zachte draagbanden, een borstband of een heupband. Prima voor een langere wandeling of als je gewoon je camera veilig van punt A naar punt B wilt verplaatsen.

Vakantie fotorugzak

Wat zijn de voordelen en de nadelen van een fotorugzak?

Een fotorugzak heeft verschillende voordelen en nadelen. We zetten deze voor je op een rijtje, zodat je zelf kunt ontdekken of een fotorugzak een goede keus is voor jouw doeleinden.

Voordelen fotorugzak

Een fotorugzak heeft verschillende voordelen:

  • Betere verdeling van het gewicht dat je meeneemt;
  • Een goede bescherming tegen stof en regen;
  • Ruimte om meer spullen mee te nemen dan alleen je camera;
  • Plek voor een laptop of een statief;
  • Vrijheid: je tas verschuift niet.

Nadelen fotorugzak

Er zijn ook een paar nadelen aan een fotorugzak:

  • Groter dan bijvoorbeeld een snuittas;
  • Zweet op de rug op een warme dag;
  • Soms onhandig in kleine ruimtes.

Rugzak voor meer comfort

Rugtassen zijn er in verschillende maten en kleuren. Er is altijd wel een te vinden die aansluit bij jouw wensen. Het voordeel van een fotorugzak is dat deze het gewicht verdeelt over je twee schouders. Je kunt je tas aardig volladen, zonder last te krijgen van de schouders en de rug. Tegenwoordig zijn er ook fotorugzakken met een heupriem, zodat het gewicht nog beter verdeeld wordt.

In een rugzak kun je natuurlijk je camera meenemen, maar ook een extra lens of een klein statief. Ook is er ruimte voor wat persoonlijke spullen die van pas kunnen komen, zoals een trui of een laptop. In een rugzak kun je veel kwijt, maar je levert wel in op snelheid.

Waterafstotende rugzak

In Nederland schijnt helaas niet 365 dagen per jaar de zon. Sterker: je zult vaker te maken hebben met wind en regen dan met de zon. Toch wil je door wind en regen kunnen fotograferen. Een waterafstotende rugzak komt dan erg van pas. De meeste cameratassen zijn waterafstotend en worden gemaakt van extra dik beschermend materiaal.

Sommige rugtassen bieden extra bescherming tegen het weer. Als je specifiek op zoek bent naar een waterafstotend of waterdicht model, dan is het een goed idee om hier extra op te letten bij de aanschaf.

Fotorugzak

Hoe kies je de juiste fotorugzak?

Er is zoveel keuze in fotorugzakken, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Geen nood, we hebben een paar handige zaken om op te letten voor je op een rijtje gezet.

Wat voor camera heb je?

Bij een fotorugtas is de camera misschien wel het belangrijkste onderdeel. Het soort camera, en vooral het formaat ervan, zal bepalend zijn voor je keuze. Fotografeer je met een compactcamera? Dan heb je niet zo’n grote tas nodig. Maar fotografeer je met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera, dan is een wat grotere tas best handig.

De kans is aanwezig dat je je camera ook wat extra bescherming wilt bieden. Misschien heb je nog een extra hoes over de camera. Ook daarmee moet je rekening houden als je kiest voor een fotorugzak.

Lenzen meenemen

Lenzen en objectieven zijn bijna net zo belangrijk als de camera zelf. Een camera met een lens bevestigd past altijd in een fotorugzak, maar misschien wil je wat extra lenzen en objectieven meenemen. Logisch: echte fotografen wisselen nog wel eens. Wil je een extra lens meenemen, dan is een grotere fotorugzak zeker een goed idee.

Hoe meer je wilt meenemen, hoe groter de rugtas. Kijk bij de keuze voor je rugtas ook goed naar een optie om deze in te delen op vakken. Dan blijven je lezen en je camera mooi gescheiden van elkaar.

Fotorugzak op reis handig

Extra bagage

Ga je alleen met je camera op pad, of wil je ook statieven meenemen? Sommige fotorugzakken hebben een apart vak voor een statief. Meestal vind je deze aan de zijkant. De kans is groot dat je ook wel wat lekkers voor onderweg of een flesje water wilt meenemen. Als daar extra ruimte voor is, is dat erg handig. Kijk goed hoe en of je de extra vakjes kunt benutten op een manier dat het jou uitkomt.

Wil je je foto’s meteen op je laptop zetten, of meteen beginnen met bewerken? Dan is een extra compartiment voor je laptop best handig. Veel fotorugzakken hebben een speciaal laptop vak. Zo weet je zeker dat je laptop goed beschermd mee kan op reis.

Hoe snel moet je bij je spullen kunnen?

Niks onhandigers dan moeten zoeken naar je spullen. Zeker als je een spannende foto wilt maken, die heel erg van het moment afhankelijk is. Voor je het weet mis je het perfecte shot omdat je nog in je tas aan het rommelen bent. Daarom is het handig om een fotorugzak te kiezen waar je snel bij je camera kunt. Bijvoorbeeld omdat het vak vooraan zit.

fotorugzak groot formaat

Maak je lange wandelingen?

Ga je veel aan de wandel? Bezuinig dan niet op draagcomfort. Zeker als je fotorugzak zwaar beladen zal zijn, is het belangrijk te kiezen voor extra steun aan je rug en je schouders. De beste optie voor een fotograaf die veel gaat wandelen, is een fotorugzak. Een rugzak verdeelt het gewicht immers goed over je rug, je nek en je schouders. Kies voor een rugzak met een stevig rugpaneel en gewatteerde schouderband voor wat extra comfort.

Diefstalveilige rugzak

Je camera-apparatuur is duur. Je moet er niet aan denken dat je camera gestolen wordt. Of nog erger: de SD-kaart met al je harde werk erop. Je zult niet de eerste, en zeker niet de laatste fotograaf zijn die dit overkomt. Een antidiefstal rugzak kan een goede oplossing zijn. Zo’n rugzak heeft verschillende verborgen ritsen en bestaat uit snijvaste materialen. Veel fotorugzakken zijn ook al uitgerust met materialen om het dieven zo lastig mogelijk te maken. Zo kun je onbezorgd op pad.