Osprey Manta 24 – de beste rugzak om mee te wandelen?

De Osprey Manta 24 is een populaire wandelrugzak, die bekend staat om zijn comfort, functionaliteit en veelzijdige gebruiksmogelijkheden. Veel mensen vinden deze wandelrugzak van Osprey daarom ideaal voor dagtochten, lichte trekking en korte wandelingen in de bergen.

Uitgebreide review

In deze uitgebreide review, waarin we ook gebruik maken van de ervaringen van experts en gebruikers, gaan we dieper in op de Osprey Manta 24, een rugzak die ontworpen is voor avontuurlijke wandelaars en hikers. We zullen verschillende aspecten van deze rugzak bespreken, zoals de kenmerken, functionaliteit, prestaties, gebruikerservaringen, duurzaamheidsaspecten, veelgestelde vragen en de verantwoordelijkheid van de producent.

Osprey Manta 24 wandelrugzak

De Osprey Manta 24 is een multifunctionele rugzak die speciaal is ontworpen voor wandelaars, maar ook zeer geschikt is voor dagelijks gebruik of lichte trektochten. Deze rugzak weegt 1,31 kg en heeft een volume van 24 liter, waarmee hij voldoende ruimte biedt voor alle spullen die je tijdens een wandeling nodig hebt. Voor meerdaagse tochten is het volume echter niet toereikend. Het draagsysteem van de Manta 24 rugzak is ontworpen voor een ruglengte van 43 tot 56 cm, en de algehele afmetingen zijn 56 x 36 x 30 cm. De verstelbare ruglengte zorgt, in combinatie met het hoogwaardige draagsysteem, voor een comfortabele pasvorm.

Een van de onderscheidende kenmerken van de Manta 24 is de geïntegreerde regenhoes, die zorgt voor extra bescherming tegen weersinvloeden. Bovendien biedt Osprey’s Stow-on-the-Go™ systeem voor wandelstokken een praktische oplossing voor het opbergen van deze stokken wanneer ze niet in gebruik zijn. De heupband is voorzien van ruime zakken, die groot genoeg zijn voor een grotere telefoon – een zeldzaamheid in rugzakken van dit formaat.

De Osprey Manta 24 rugzak wordt door gebruikers over het algemeen gewaardeerd vanwege het comfort, de goede ventilatie en de veelzijdigheid van de rugzak.

Kenmerken

 • Inhoud: 24 liter
 • Gewicht: 1.35 kg
 • Gewichtscapaciteit: 9 kg
 • Geschikt voor ruglengte: 43 – 56 cm
 • Ventilerend Airspeed rugpand
 • Afmetingen: 56 x 36 x 34 cm
 • Verkrijgbaar in zwart, groen, oranje en rood
 • Geïntegreerde regenhoes
 • Vaste heupriem met opbergvakjes
 • Stow-on-the-Go bevestigingssysteem voor wandelstokken
 • Grote zakken op de heupband
 • Verstelbaar draagsysteem
 • Compartiment voor waterreservoir
 • Geschikt voor wandelen en bergwandelen
 • Te klein voor meerdaagse tochten

Waar te koop?

Wat kost hij?

De Osprey Manta 24 kost op het moment (voorjaar 2024) ongeveer € 180. Houd er rekening mee dat dit een uitlopend model is.

Waarvoor is deze rugzak geschikt?

Zoals Osprey zelf al aangeeft, is het een rugzak voor niet al te lange wandeltochten. Hij is uitstekend geschikt voor dagwandelingen want de inhoud van 24 liter is te klein om hem voor meerdaagse wandeltochten te gebruiken.

Omdat hij vrij smal is en een heupriem en bevestigingen voor wandelstokken heeft, kun je hem ook gebruiken voor wandelingen in de bergen. De heupriem is niet afneembaar, daarom lijkt hij ons minder geschikt om mee te fietsen en om als normale dagrugzak in de stad en dergelijke te gebruiken.

Het verstelbare draagsysteem zorgt ervoor dat hij geschikt is voor bijna alle volwassenen, zowel mannen als vrouwen, en ook voor grotere kinderen.

Stevige maar flexibele ondersteuning

Het rugpand van de Manta 24 biedt een stevige maar flexibele ondersteuning, waardoor de rugzak ook geschikt is om als handbagage in het vliegtuig mee te nemen. Dit flexibele ontwerp betekent echter niet dat er ingeleverd wordt op comfort; de rugzak blijft comfortabel tijdens langere wandeltochten. De Osprey Manta 24 biedt een verstelbaar harnas, wat bijdraagt aan een persoonlijke en comfortabele pasvorm.

Hoewel de rugzak ideaal is voor dagtochten, kan hij voor langere trektochten net iets te klein zijn. Dit is een belangrijke overweging voor mensen die ook meerdaagse tochten maken. De kwaliteit van de Osprey Manta 24 is consistent met de reputatie van Osprey: praktisch, mooi vormgegeven en comfortabel.

Dat alles maakt de Osprey Manta 24 een veelzijdige en goed ontworpen wandelrugzak die zowel bruikbaarheid als comfort biedt, ideaal voor dagwandelingen en lichte trektochten, en als je de vaste heupriem voor lief neemt ook wel voor dagelijks gebruik.​​

Osprey Manta 24 Review

 • Comfort, ergonomie en inhoud (cijfer: 9/10)
  Met een inhoud van 24 liter is deze wandelrugzak ideaal voor dagtochten. Maar de inhoud is eigenlijk te beperkt voor meerdaagse wandelingen. Dan kan een grotere inhoud gewenst zijn. Verder wordt de Manta 24 geprezen om zijn comfortabele draagsysteem en uitstekende rugventilatie, wat zorgt voor een goede gewichtsverdeling en vermindering van de rugbelasting. Deze aspecten zijn cruciaal voor wandelaars die langere wandeltochten maken.
 • Functionaliteit, indeling en opbergmogelijkheden (cijfer: 8.5/10)
  De functionaliteit wordt verhoogd door kenmerken zoals de Stow-On-The-Go trekkingstokbevestiging en een apart vak voor de regenhoes. Verder heeft de rugzak een voorvak met organisatievakken, een speciaal zonnebrilvakje, sleutelclip en bevestigingsmogelijkheid voor een fietslap. Deze elementen dragen bij aan de praktische bruikbaarheid van de rugzak voor diverse wandel- en outdooractiviteiten. De Manta 24 biedt voldoende opbergruimte en je kunt al jouw spulletjes makkelijk bereiken.
 • Duurzaamheid en materiaalgebruik (cijfer: 9/10)
  GearWeAre benadrukt de stevigheid van de Manta 24, met een constructie van slijtvast nylon. Dit duidt op een hoge kwaliteit van materialen en levensduur​​.
 • Weerbestendigheid (cijfer: 8.5/10)
  De rugzak is van waterafstotend materiaal vervaardigd maar de geïntegreerde regenhoes biedt voldoende bescherming tegen slechte weersomstandigheden​
 • Ontwerp en stijl (cijfer: 8/10)
  Expert World Travel merkt op dat de Manta 24 zowel geschikt is voor wandeltochten als voor stedelijk gebruik, wat wijst op een veelzijdig en aantrekkelijk ontwerp​.
 • Prijs-kwaliteitverhouding (cijfer: 8/10)
  Gezien de duurzaamheid, extra functies en veelzijdigheid van de rugzak, wordt de prijs als redelijk beschouwd. GearWeAre benadrukt dat de inbegrepen regenhoes extra waarde toevoegt​.
 • Merk en fabrikantreputatie (cijfer: 9/10)
  Osprey’s reputatie voor kwaliteit en betrouwbaarheid wordt bevestigd in de positieve beoordelingen van de Manta 24.
 • Innovatie en unieke kenmerken (cijfer: 8,10/10)
  De innovatieve kenmerken zoals het verstelbare harnas, de geïntegreerde regenhoes, en de Stow-On-The-Go trekkingstokbevestiging worden geprezen. Door deze aspecten onderscheidt de Manta 24 zich van vergelijkbare rugzakken​.

Gebruikerservaringen

Over het algemeen ontvangt de Manta 24 positieve recensies van gebruikers, met name vanwege de comfortabele pasvorm, goede ventilatie, en de veelzijdigheid​.

“De geïntegreerde regenhoes en het Stow-on-the-Go™ systeem voor wandelstokken zijn zeer praktisch.” – The Hike.

“De rugzak is comfortabel, zelfs tijdens langere tochten, dankzij de goede gewichtsverdeling en ventilatie.” – Mountains For Everybody.

“De rugzak heeft veel vakken en opbergmogelijkheden, ideaal voor georganiseerd reizen.” – Expert World Travel.

Ons eindoordeel

De Osprey Manta 24 excelleert in comfort en ergonomie dankzij het verstelbare draagsysteem en de superieure rugventilatie, wat essentieel is voor lange wandelingen. De rugzak heeft een optimale capaciteit van 24 liter voor dagtochten, maar kan beperkt zijn voor langere en meerdaagse tochten en wandelingen.

Zijn functionaliteit en indeling, inclusief kenmerken zoals de Stow-On-The-Go trekkingstokbevestiging en een apart vak voor de regenhoes, verhogen de bruikbaarheid voor diverse buitenactiviteiten. De toegankelijkheid en voldoende opbergruimte dragen bij aan de algehele gebruiksvriendelijkheid, wat de Manta 24 tot een veelzijdige keuze maakt voor zowel tochten in de natuur. De brede, niet afneembare heupriem verhoogt het draagcomfort maar maakt de rugzak jammer genoeg minder geschikt voor dagelijks en ‘urban’ gebruik.

Daarom geven wij de Osprey Manta 24 een 8,7.

Comfort, ergonomie en inhoud: 9/10

Functionaliteit, indeling en opbergmogelijkheden: 8,5/10

Duurzaamheid en materiaalgebruik: 9/10

Weerbestendigheid: 8,5/10

Ontwerp en stijl: 8/10

Prijs-kwaliteitverhouding: 8/10

Merk en fabrikantreputatie: 9/10

Innovatie en unieke kenmerken: 8/10

Eindoordeel: 8,7/10

Voordelen van de Osprey Manta 24

 • Ergonomisch ontwerp en veel comfort
  De Manta 24 is ontworpen met een focus op ergonomie, met een verstelbaar harnassysteem en een goed geventileerd rugpaneel. Dit zorgt voor een comfortabele pasvorm en helpt bij het effectief verdelen van het gewicht, wat belangrijk is bij lange wandelingen of trektochten.
 • Functioneel en veel opbergmogelijkheden
  De rugzak biedt diverse handige opbergvakken, waaronder een apart compartiment voor het waterreservoir en een geïntegreerde regenhoes. Dit maakt het organiseren van spullen gemakkelijker en zorgt voor snelle toegankelijkheid.
 • Duurzaam
  Gemaakt met hoogwaardige materialen, staat de Manta 24 bekend om zijn duurzaamheid. De sterke constructie en kwaliteit van het materiaal maken het een betrouwbare keuze voor frequent gebruik in verschillende outdooractiviteiten.

Nadelen van de Osprey Manta 24

 • Beperkte inhoud voor langere tochten
  Met een inhoud van 24 liter is de Manta 24 vooral geschikt voor dagtochten. Voor meerdaagse tochten of wanneer meer uitrusting nodig is, kan de inhoud te beperkt zijn.
 • Gewicht
  Hoewel de rugzak veel functies biedt, wordt hij door sommige gebruikers als relatief zwaar beschouwd, vooral in vergelijking met andere dagrugzakken. Dit kan een punt van overweging zijn voor degenen die op zoek zijn naar een ultralichte optie.
 • Vrij hoge prijs
  De Osprey Manta 24 kan hoger geprijsd zijn dan sommige vergelijkbare modellen van andere merken. Hoewel de kwaliteit en functies de prijs rechtvaardigen, kan het voor sommige budgetbewuste consumenten een minder aantrekkelijke optie zijn.

Hoe duurzaam is de Osprey Manta 24?

Als we willen weten hoe het met de duurzaamheid van de Osprey Manta 24 rugzak zit, dan kunnen we kijken naar aspecten als materialen, productieproces, levensduur en reparatiemogelijkheden.

 • Materialen
  Osprey staat bekend om het gebruik van hoogwaardige materialen die zowel duurzaam als functioneel zijn. Voor de Manta 24 betekent dit materialen die bestand zijn tegen slijtage en regelmatig gebruik. Hoewel specifieke details over gerecyclede materialen voor dit specifieke model niet altijd beschikbaar zijn, richt Osprey zich in het algemeen op milieuvriendelijkheid in hun materiaalkeuze.
 • Productieproces
  Osprey zet zich in voor duurzame productiepraktijken. Dit omvat het efficiënt gebruik van hulpbronnen, het minimaliseren van afval en het hanteren van ethische normen in hun productiefaciliteiten. Osprey streeft naar transparantie in hun productieketen, wat bijdraagt aan hun algemene duurzaamheidsmissie.
 • Levensduur
  Een van de belangrijkste aspecten van duurzaamheid is de levensduur van het product. Osprey-rugzakken zijn ontworpen om lang mee te gaan, wat betekent dat ze minder snel vervangen hoeven te worden. Dit vermindert de algehele milieu-impact over de levensduur van het product.
 • Reparatiemogelijkheden en garantie
  Osprey biedt een uitstekende garantie, bekend als de ‘All Mighty Guarantee’. Dit houdt in dat ze defecten zullen repareren of vervangen, ongeacht wanneer het product is aangeschaft. Deze benadering moedigt reparatie en hergebruik aan, in plaats van vervanging, wat een belangrijk aspect is van duurzaamheid.

Veel gestelde vragen (FAQ’s)

Is de Osprey Manta 24 geschikt voor meerdaagse trektochten?

De Osprey Manta 24 is voornamelijk ontworpen voor dagtochten en korte wandelingen. Met een capaciteit van 24 liter kan de rugzak te klein zijn voor meerdaagse trektochten waarbij extra uitrusting en voorraden vereist zijn. Voor langere tochten is een rugzak met een grotere inhoud aan te raden.

Hoe waterdicht is de Osprey Manta 24?

Het materiaal van de rugzak is waterafstotend en dus niet volledig waterdicht. Bij zware regenval is het aan te bevelen om gebruik te maken van de geïntegreerde regenhoes waar de Manta 24 is uitgerust. Deze biedt een goede bescherming tegen regen en vocht.

Is de Osprey Manta 24 geschikt voor personen met een korte of lange rug lengte?

Jazeker. De Osprey Manta 24 heeft een verstelbaar draagsysteem dat je kunt aanpassen aan de lengte van de rug, en een comfortabele pasvorm biedt voor uiteenlopende lichaamstypen.

Zijn er speciale compartimenten of vakken voor elektronische apparaten in de Osprey Manta 24?

De Osprey Manta 24 heeft geen specifieke compartimenten die exclusief bedoeld zijn voor elektronische apparaten zoals laptops, tablets of camera’s. Maar het is wel mogelijk om dit soort apparaten in de bestaande vakken van de rugzak op te bergen. Wij raden aan om deze dan extra te beschermen door middel van een hoes.

Wat onderscheidt de Osprey Manta 24 van andere wandelrugzakken?

De Manta 24 onderscheidt zich door zijn unieke combinatie van compacte formaat, het ergonomische ontwerp en de Stow-On-The-Go trekkingstokbevestiging. Deze eigenschappen maken de Osprey Manta 24 een uitstekende keuze voor wandelaars die een compacte, lichte maar functionele rugzak zoeken.

Welke garantie zit er op deze rugzak?

De Osprey Manta 24 valt onder de ‘All Mighty Guarantee’ van Osprey, wat inhoudt dat Osprey eventuele defecten of problemen met de rugzak zal repareren of vervangen, ongeacht de aankoopdatum. Deze uitgebreide garantie dekt reparaties voor problemen zoals ritsdefecten, scheuren in het materiaal, en gebreken in het naaiwerk. Mocht reparatie niet mogelijk zijn, dan kan Osprey ervoor kiezen de rugzak te vervangen. Normale slijtage of schade door ongevallen of onjuist gebruik valt uiteraard niet onder deze garantie.

Verantwoording

Wij hebben getracht een diepgaande, betrouwbare review van de Osprey Manta 24 samen te stellen. Om een evenwichtig en betrouwbaar oordeel over deze specifieke rugzak te kunnen vellen, hebben we gebruik gemaakt van de combinatie van gebruikerservaringen, deskundige beoordelingen en productanalyses. Voor onze review hebben wij onder anderen gebruik gemaakt van de diepgaande reviews van deze bronnen:

 • GearWeAre (link)
  GearWeAre is een toonaangevende bron voor gedetailleerde en betrouwbare outdooruitrusting reviews. Hun website biedt uitgebreide beoordelingen en praktische adviezen, gericht op het helpen van outdoorliefhebbers bij het kiezen van de beste uitrusting. Ze staan bekend om hun eerlijke en diepgaande analyses van producten variërend van kampeerspullen tot wandeluitrusting. De review van GearWeAre ging diep in op het comfort, de ergonomie en het materiaalgebruik.
 • Expert World Travel (link)
  Expert World Travel is een website gewijd aan reisadvies en uitrusting reviews. Ze bieden inzichtelijke gidsen en tips voor reizigers, met een nadruk op avontuurlijke en buitenactiviteiten. Hun reviews zijn gedetailleerd en praktisch, gericht op het bieden van waardevolle informatie voor zowel ervaren reizigers als beginners. In de review van Expert World Travel werd veel aandacht aan het veelzijdige ontwerp en de stijl van de rugzak besteed.
 • Mountains For Everybody (link)
  Mountains For Everybody richt zich op alles wat te maken heeft met bergsporten en outdooractiviteiten. De site biedt uitgebreide informatie en reviews over uitrusting, wandelroutes en bergbeklimmen. Ze staan bekend om hun deskundige adviezen en diepgaande kennis, wat hen een betrouwbare bron maakt voor bergsporters en wandelaars. In de review van Mountains For Everybody wordt veel informatie geboden over de functionele kenmerken en innovatieve ontwerpdetails van de Osprey Manta 24.

Transparant en onafhankelijk

Dankzij deze bronnen, die wij hebben geselecteerd op hun geloofwaardigheid, transparantie en compleetheid, kunnen wij een diepgaand inzicht bieden in de verschillende aspecten van de Osprey Manta 24 rugzak, en deze gedetailleerde en veelzijdige review van deze populaire wandelrugzak maken. Wat meer uitleg over onze werkwijze:

 • Transparantie
  Voor deze review van de Osprey Manta 24 rugzak is gebruik gemaakt van betrouwbare en gerenommeerde online bronnen, waaronder GearWeAre, Expert World Travel, en Mountains For Everybody. Deze bronnen zijn geselecteerd op basis van hun expertise en autoriteit in de outdoor- en reisuitrustingsindustrie. De review combineert hun bevindingen, analyses en gebruikersrecensies om een gebalanceerd beeld te geven van de prestaties en kwaliteit van de rugzak.
 • Conclusies
  De conclusies in de review zijn gebaseerd op de analyse van de verzamelde informatie uit de meerdere bronnen, die we hierboven noemen. Waar mogelijk zijn specifieke kenmerken en eigenschappen van de rugzak benadrukt, zoals het draagcomfort, de inhoud, functionaliteit en duurzaamheid. De beoordelingen van gebruikers en experts werden door ons zorgvuldig vergeleken en geanalyseerd om een nauwkeurig en goed gefundeerd oordeel te vormen over de besproken rugzak.
 • Onafhankelijk
  Deze review is opgesteld zonder directe affiliatie of commerciële relatie met Osprey of andere rugzakmerken. De primaire doelstelling was om objectieve en betrouwbare informatie te bieden, gebaseerd op bestaande gebruikerservaringen en meningen van experts. Er zijn geen externe invloeden of persoonlijke voorkeuren die de inhoud van de review hebben beïnvloed. De links naar webshops waar de besproken rugzakken verkrijgbaar zijn kunnen affiliatelinks bevatten waardoor wij een kleine commissie ontvangen. Ook daarbij trachten wij zo onafhankelijk mogelijk te zijn, door bijvoorbeeld ook links te plaatsen naar webshops waarvan wij geen affiliatepartner zijn.

Heb jij ook ervaring met de Osprey Manta 24 of een andere rugzak?

Wil jij jouw ervaringen met deze (of een andere) populaire wandelrugzak van Osprey of een ander merk met ons delen? Aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen. We zijn benieuwd naar jouw mening!

Over Bas van der Weerd

Bas van der Weerd, specialist rugzakken, wandelen en outdoor

Bas van der Weerd is al meer dan 40 jaar actief op het gebied van kamperen, wandelen, outdoor, bergwandelen en alpinisme. Hij vroeger bij een outdoor- en kampeerwinkel gewerkt en ook klimcursussen begeleid. Daarnaast schrijft Bas al meer dan 15 jaar over kamperen en outdoor en heeft dus een enorme expertise op dit gebied.