Millet Trilogy 35 – voor serieuze klimmers en alpinisten

De Millet Trilogy 35 is een rugzak voor de serieuze klimmers en alpinisten die meerdere dagen in de bergen op pad zijn. Met zijn inhoud van 35 liter is die groot genoeg voor meerdere dagen overnachten in een hut of een nachtelijke bivak.

Daarnaast is de Millet Trilogy 35 rugzak voorzien van allerlei features zonder al te zwaar te zijn. Kortom, een echt alpien werkpaard. Hiertegenover staat wel een flink prijskaartje: de adviesprijs van deze klimrugzak is € 189,95,-. We hebben deze klimrugzak over twee seizoenen in de Alpen getest, onder andere in Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Hieronder vind je onze bevindingen over deze klimrugzak.

De Millet Trilogy 35 in het kort: 

  • Gewicht van 950 gram
  • 35 liter inhoud
  • Eén groot vak met een roll-top sluitsysteem, twee extra vakken 
  • Waterdicht dankzij gebruikte materiaal en roll-topsluiting
  • Uitgerust met extra’s voor klimmers, zoals bevestigingspunten voor ijsbijlen, wandelstokken en bivakmaterialen
  • Lichtgewicht (en dus eenvoudig) draagsysteem
  • Geschikt voor gebruik met waterblaas (Camelbak)
  • Kan worden gebruikt voor klimmen, alpinisme en huttentochten
  • Verkrijgbaar in drie verschillende kleurstellingen 

Draagcomfort

Net zoals veel andere klimrugzakken heeft de Millet Trilogy 35 geen enorm uitgebreid draagsysteem. Zo is het rugpand niet verstelbaar en de heupriem minimalistisch. Echter, comfortabel dragen doet deze rugzak zeker wel! Dit is vooral te danken aan de polstering op de schouderbanden en het comfortabele rugpand. Ook de heupriem heeft (minimale) polstering. Millet Trilogy 35 kliomrugzak ventilatie en draagsysteem

Rugpand

Het rugpand van de Millet Trilogy 35 is lichtelijk gepolsterd en is vervaardigd van een vochtafvoerend 3D mesh materiaal. Hierdoor krijg je minder snel een zweetrug, maar in de meeste gevallen is een rug vol zweet onvermijdelijk (zie foto).

Heupriem

De heupriem is niet luxe, maar is meer dan slechts een band met een clip. Het gedeelte van de heupriem dat daadwerkelijk tegen de heupen aan zit – en waar ook het daadwerkelijke gewicht op leunt – is gepolsterd.. Aangezien je met een inhoud van 35 liter toch wel flinke ladingen mee kunt nemen, is dit geen overbodige luxe. 

Gepolsterde borstriem en schouderbanden

Natuurlijk heeft de Trilogy 35 ook een borstriem. Deze voorkomt dat de rugzak van de schouders afglijdt. De borstriem is verstelbaar, net zoals de boven en onderkant van schouderbanden. Met een beetje spelen wisten we de rugzak hiermee al snel goed op ons af te stellen. Dit is extra belangrijk aangezien deze klimrugzak geen verstelbaar rugpand heeft. 

Prima, niet geweldig

Al met al is het draagcomfort van de Millet Trilogy 35 prima, maar niet geweldig. Ons grootste kritiekpunt is het gebrek aan een volwaardig verstelbaar rugpand. Toegegeven, dit zou ook maken dat de rugzak een stuk zwaarder zou zijn. 

Gebruiksgemak van de Millet Trilogy 35

Omdat deze rugzak geen bovenklep heeft, is ‘ie erg gemakkelijk te gebruiken. Je doet simpelweg de rolltop sluiting open en je hebt toegang tot al je spullen. In het grote vak vind je tegen de rug aan een steekvak voor een drinksysteem, zoals een waterblaas. Wij zelf gebruiken deze niet en gebruiken dit steekvak voor het opbergen van onze kaart(en). 

Naast het grote vak heeft de Trilogy 35 nog twee andere, extra vakken. Eentje zit aan de voorzijde van de tas en is voorzien van een YKK waterdichte rits.  Dit vak is verrassend ruim en is de perfecte plek voor zonnebrand, een gletsjerbril, handschoenen en wat te eten of drinken (een 0,5L Nalgene past hier gemakkelijk in). Aan de binnenkant van de tas zit er aan de voorzijde ook nog een vak. Deze gebruiken wij voor de autosleutels en portemonnee. 

Geen klep

Ben je een rugzak met bovenklep gewend, dan is deze rugzak wel even wennen. Je hebt namelijk minder verschillende vakken om je spullen in op te bergen. Na een tijdje went dit en zul je merken dat het missen van een bovenklep ook voordelen heeft, helemaal tijdens klimmen. De rolltop-sluiting zelf werkt goed, al kan het lastig zijn om het clipje vast te maken als je handschoenen aan hebt. 

Millet-Trilogy-Pickel

Ijsbijl-houders, compressieriemen, haul loops en bevestiging voor touw

De bevestigingspunten voor de ijsbijlen, het FPP Ergo Ice Axe System, werkt eenvoudig en goed. Wandelstokken hieraan bevestigen is wel lastig, maar deze kunnen eenvoudig aan de compressieriemen aan de zijkant van de rugzak worden bevestigd. Elke zijde van de rugzak heeft drie compressieriemen. Deze zijn handig tijdens het inpakken, zo houd je de rugzak slank, en tijdens het klimmen zelf. Dan heb draag je namelijk de meeste klimmaterialen of heb je ze aan je gordel hangen. Met een grote, lege rugzak om klimmen is niet ideaal. Trek je de compressieriemen aan, dan scheelt dit een hoop. 

De compressieriemen kunnen ook worden gebruikt om ski’s, bivakmatjes of tenten aan te bevestigen. Daarnaast heeft de Trilogy 35 twee zogenaamde haul loops. Dit zijn verstevigde lussen waaraan de rugzak naar boven kan worden getakeld. Dit is vooral handig voor de echte technische klimmers die op de crux van een route liever niet met een rugzak klimmen. 

Aan de bovenkant, bovenop de rolltop-sluiting, kan een klimtouw worden bevestigd. Hiervoor gebruik je de band van de rolltop-sluiting. Ook kun je de bovenste van de compressieriemen gebruiken om het touw nog beter te bevestigen. 

Inhoud & formaat

Met zijn 35 liter is deze Millet rugzak perfect voor meerdaagse alpiene avonturen. Echter, het ideale formaat/de ideale inhoud van een rugzak verschilt per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 30 liter voor één overnachting in een hut, andere mensen nemen liever een 45 liter rugzak mee. Zelf kregen we de spullen voor een 5-daagse alpiene tocht (inclusief stijgijzers, ijsschroeven, helm, eten, etc.) hier maar nét in. Kortom, puur dat deze inhoud voor ons perfect is, betekent niet dat dit voor jou ook is! 

Bij het ontwerp van deze rugzak hebben de ontwerpers van Millet extra aandacht gegegeven aan bewegingsvrijheid. De rugzak is mooi slank, waardoor deze niet in de weg zit tijdens het klimmen. Ook is de rugzak niet te hoog. Omhoog kijken met een helm op is hierdoor geen probleem. 

Waterdichtheid

De Millet Trilogy 35 is waterdicht dankzij de combinatie van waterdichte materialen en een rolltop sluiting. Dergelijke sluitingen zie je vaak terug bij zogenaamde drybags. Het feit dat deze rugzak waterdicht is, is naar onze mening misschien wel het grootste voordeel. Een regenhoes is niet meer nodig, wat gewicht én gedoe scheelt. Helemaal als je een ijsbijl of pickel aan de buitenkant van de rugzak hebt hangen. Hier hebben wij zelf al meerdere malen een regenhoes mee weten te slopen. 

Kwaliteit

Van een topmerk zoals Millet mag je verwachten dat ze producten van hoogwaardige kwaliteit afleveren. Dit is dan ook zeker het geval! Dit is onder andere terug te zien in de gebruikte materialen, de kwaliteit van de ritsen en kleine dingen zoals de clipjes. Voor de Trilogy 35 is gebruik gemaakt van het oersterke Cordura 840D materiaal. Deze stof is waterafstotend (1000mm) en kan zeker tegen een stootje. Voor de ritsen is er overal gebruikt gemaakt van YKK waterdichte ritsen. Voor de clipjes van de riemen, is er geen gebruik gemaakt van kunststof, maar van lichtgewicht titanium. 

Kortom, met de kwaliteit van de Millet Trilogy zit het wel goed. We gebruiken ‘m nu al twee jaar, maar hij ziet er nog uit als nieuw! 

Veelzijdigheid

De Millet Trilogy 35 is een echt rugzak voor in de bergen. Zelf hebben we ‘m gebruikt voor rotsklimmen, sneeuwstampen en een bescheiden huttentocht. Millet zelf geeft aan dat de rugzak ook geschikt is voor skitouren, maar zelf hebben we deze rugzak hier nog niet voor gebruikt. Het uiterlijk van deze rugzak is erg technisch. In het dagelijks leven deze rugzak op doen zal dan ook rare blikken opleveren. Ook is deze rugzak te klein voor gebruik als reistas, trekkingrugzak of backpack. 

Millet Trilogy 35 rugzak – Onze conclusie

De Millet Trilogy 35 is een specialistische rugzak voor de klimmers, alpinisten en liefhebbers van skitours onder ons. Ben je opzoek naar een betaalbare, eenvoudige rugzak voor in de bergen, dan is dit simpelweg niet de rugzak voor jou. Maar zoek je een lichtgewicht rugzak die ontworpen is voor (ijs)klimmen, sneeuwstampen en alles daartussenin? Dan is dit zeker een te overwegen optie!