Simond Alpinism 22 – compacte en betaalbare klimrugzak

De Simond Alpinism 22 is een compacte en betaalbare rugzak van het meest ‘alpiene’ merk van Decathlon. Met een prijs van € 24,99 is deze klimrugzak een zeer aantrekkelijke optie. Normaliter zijn we argwanend bij dergelijke lage prijzen. We hebben deze veelzijdige en betaalbare rugzak de afgelopen maanden flink getest en moeten toegeven dat deze klimrugzak ons positief verrast heeft. Al onze bevindingen vind je in de review.

De Simond Alpinism 22 in het kort:

  • Inhoud van 22 liter
  • Gewicht van 620 gram
  • Eén groot vak met een schelpvormige ritsopening, twee zijvakken
  • Verschillende handige extra’s, waaronder ijsbijl houders en systeem voor ski’s
  • Minimalistisch draagsysteem
  • Compatibel met waterblaas (Camelbak)
  • Geschikt voor klimmen, alpinisme, (berg)wandelen en ook dagelijkse toepassingen
  • Verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: donkergrijs, zwart, anijsgroen & pauwblauw

Draagcomfort

Deze rugzak is niet voorzien van een luxe draagsysteem of een stevige heupriem. Dat zie je vaker bij kleinere rugzakken en helemaal bij lichtgewicht klimrugzakken. Het rugpand is niet verstelbaar en er is geen sprake van een geavanceerd ventilatiesysteem. De schouderbanden zijn gepolsterd en snijden niet in de schouders. Het rugpaneel is gemaakt van schuim. Dit schuim zit lekker maar maakt wel dat je rug flink plakkerig wordt zodra je begint te zweten.

Heupriem

De heupriem is niet meer dan een band met clip. Gelukkig is dit geen probleem, aangezien je met deze rugzak toch geen zware lasten mee zult zeulen. De heupriem heeft één groot nadeel: deze zit bij langere mensen iets te hoog. Hierdoor zit de riem meer om de taille dan op de heupen.

Borstriem en schouderbanden

Aan de borst is er ook nog een borstriem, deze clip je vast om te voorkomen dat de schouderbanden van je schouders afglijden. Deze riem kan overigens ook in hoogte worden versteld. De schouderbanden zijn ook verstelbaar, het rugpand niet.

Minimalistisch draagsysteem

In het kort is het comfort van de Simond Alpinism 22 wat je mag verwachten van een klimrugzak van zo’n formaat: het “draagsysteem” is minimalistisch maar niet spartaans, is (beperkt) te verstellen en zowel de schouderriemen als het rugpand zijn gepolsterd. Het grootste kritiekpunt is de heupriem: deze zit voor sommigen te hoog. Dat kan bij zo’n kleine rugzak natuurlijk ook bijna niet anders.

Gebruiksgemak

De Simond Alpinism 22 is een eenvoudige rugzak zonder al te veel toeters en bellen. Dit maakt hem erg aangenaam in gebruik. De schelpvormige ritssluiting is groot zodat we gemakkelijk bij al onze spullen konden komen. Aan de binnenkant van de rugzak zijn er twee haakjes waaraan een drinksysteem, zoals een Camelbak, kan worden opgehangen. Onder de rits, aan de achterkant, zit een opening waar de drinkslang doorheen kan.

In totaal heeft de Simond Alpinism 22 drie verschillende vakken. Het hoofdvak en twee kleinere vakjes, één aan de voorzijde en één aan de achterzijde. Het vak aan de achterkant is perfect voor je sleutels (heeft ook een handig clipje hiervoor!) en je portemonnee, terwijl het voorvak een goede plek is om je zonnebrand, eten en andere dingen waar je snel bij moet kunnen op te bergen.

De bevestigingspunten voor ijsbijlen, ski’s en wandelstokken zijn niet verrassend maar werken prima. Wandelstokken zijn het gemakkelijkste te bevestigen aan de compressieriemen aan de zijkant van de rugzak. Hier kunnen ook ski’s aan worden bevestigd, één aan elke kant.

Dagtochten en multipitchen

Met een inhoud van 22 liter heeft de Alpinism 22 een perfect formaat voor dagtochten en multipitch routes in de bergen. Er is genoeg ruimte voor eten, drinken, een fleece, een regenjack, een EHBO-kit en alle klimspullen, zoals setjes, slinges, noem maar op. Neem je een heel trad-rack mee (cams, nuts, nuttefrutter, etc.) dan wordt het wel aan de krappe kant. Overigens viel ons op dat we verrassend veel spullen in de tas kregen, meer dan in andere tassen met een vergelijkbare inhoud.

Dankzij het formaat van deze klimrugzak – 52 centimeter hoog, 27 centimeter breed en een diepte van 18 centimeter – kun je ook met een helm op gemakkelijk omhoog kijken en heb je veel bewegingsvrijheid voor je armen en benen. Is de rugzak leeg, dan kun je de compressieriemen aansnoeren. Dit klimt ook een stuk relaxter.

Kwaliteit van Decathlon valt echt mee

Menig sporter kijkt enigszins neerbuigend naar spullen van Decathlon. Hier betrappen wij onszelf ook wel eens op. Dit was dan ook niet anders toen we deze rugzak voor het eerst tegenkwamen. Maar, zodra we de tas eens nader bestudeerden realiseerden we ons dat ons vooroordeel onterecht was. De stof, 420D polyamide, is stevig en ook de ritsen voelen niet fragiel of kwetsbaar. Dit in tegenstelling tot de gelijknamige voorganger van deze rugzak (zie foto). Dit was wel ook een degelijk tasje, maar aan onder andere het materiaal en de ritsen merkte je dat het een echte budget-optie was. Kortom, voor de prijs is de kwaliteit van met name de nieuwe Simond Alpinism 22 rugzak uitstekend.

Veelzijdig klimrugzakje

De Simond Alpinism 22 is een klimrugzak, maar kan voor veel meer dingen gebruikt worden. Zo hebben we ‘m zelf gebruikt voor bergwandelen, wandelen in de bossen en zelfs voor dagelijkse toepassingen, zoals naar college en de klimhal gaan. We hebben het zelf nog niet uitgetest, maar blijkbaar is deze rugzak ook geschikt voor skiën en skitouren, mede dankzij het feit dat één van de bevestigingslussen groot genoeg is om ski’s aan te bevestigen. Ski’s zijn zoals gezegd ook eenvoudig vast te maken aan de compressieriemen aan de zijkant van de rugzak.

https://youtu.be/xkAqwpIsNEA

Simond Alpinism 22 rugzak – Onze conclusie

De Simond Alpinism 22 heeft eigenlijk al onze verwachtingen overtroffen. Toegegeven, de verwachtingen lagen niet erg hoog, maar deze klimrugzak heeft echt indruk gemaakt. Hij kost maar €25,- en voor dit geld verwachten we nog jaren plezier te hebben van deze rugzak. Niet alleen tijdens het klimmen of wandelen, maar ook in het dagelijks leven. Een absolute aanrader!